Danas otvorenje porečke BOOKtige

S prošlogodišnje BOOKtige (Jelena PREKALJ)
S prošlogodišnje BOOKtige (Jelena PREKALJ)

Svečano otvorenje Međunarodnog sajma pročitanih knjiga BOOKtiga zakazano je u Noći knjige, večeras u 19 sati na najstarijem porečkom trgu - Maraforu. Tom će prigodom Slavenki Drakulić biti uručena Nagrada BOOKtiga za najčitaniju knjigu, njen roman "Optužena", u razdoblju od 31. siječnja 2013. do 1. veljače 2014. u svim istarskim knjižnicama. Nagradu će joj predati istarski župan Valter Flego. Dobitnici je namijenjen sedmodnevni boravak u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, novčana nagrada i posebno osmišljeno priznanje - njena knjiga s dojmovima koje su čitatelji zapisali u knjižnicama diljem Istre.

Ovogodišnji je moto BOOKtige "Čitatelj u središtu", a jedan od načina na koji se on iskazuje je kutija s natpisom "Pitajte književnike", smještena u Gradskoj knjižnici, u koju je moguće ubaciti pitanja za gostujuće autore.

Knjižni sajam na Trgu Marafor, na kojemu se daruju i za simbolične cijene kupuju pročitane knjige, bit će otvoren već od danas u 17 sati, a radit će svakodnevno od 10 do 20 sati. U sutrašnjem je programu u 11 sati otvorenje izložbe "Šegrt Hlapić Josefa Lade", ostvarene u suradnji s Novom stvarnošću iz Zagreba. U 15 sati počinje kreativna radionica "Knjiga uspomena" pod vodstvom volonterke Sabine Damiani, a u 19 je zakazano predstavljanje knjige "K2: trijumf i tragedija" Stipe Božića, alpinista, fotografa, redatelja i putopisca koji je osvojio tri najviša svjetska vrha - Mount Everest, K2 i Kangchenjunga te najviše vrhove svih sedam kontinenata.

U petak će u 13 sati predavanje "Shakespeare u Poreču" održati dr. sc. Mate Maras, vrsni književnik i prevoditelj s francuskog, talijanskog, engleskog, starofrancuskog, staroengleskog, provansalskog, makedonskog i rumunjskog, koji je prvi preveo sabrana djela Williama Shakespearea na hrvatski jezik. U 17 počinje kreativna radionica za djecu iz serije "Petkom u pet", a u 19 predstavljanje knjige "Jugoslavija, moja domovina" slovenskog pisca, kolumnista, pjesnika, scenarista i filmskog redatelja Gorana Vojnovića. Subotu će točno u podne obilježiti glumačko-lutkarska predstava "Vuk i tri praščića" kazališne družine "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter