Dalibor Matanić u Puli će režirati "Egzorcista"

Gordana Jeromela-Kaić (M. MIJOŠEK)
Gordana Jeromela-Kaić (M. MIJOŠEK)

Što za ovu godinu priprema Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, kao najveća kazališna ustanova u Istri?, pitali smo ravnateljicu INK-a Gordanu Jeromela Kaić.

- Do kraja ove kazališne sezone publika će premijerno vidjeti komediju "Legenda o Sv. Muhli" Mate Matišića u režiji Dražena Ferenčine koju radimo u suradnji s Kazalištem Virovitica. Probe su započele 7. siječnja, a pulska premijera biti će 25. veljače. U kući ćemo nakon te premijere započeti rad na produkciji Čakavske scene. Ove godine, izborom komedije britanskog autora Edwarda Taylora "A rise in the market/Uspon na tržištu" koju će adaptirati Goran Prodan, činimo iskorak u propitivanju čakavskog govora na pozornici danas, budući je do sada uvijek Čakavska scena podrazumijevala preradbe renesansnih komedija. Predstava je naslovljena "Rinimo ga naprid", a režira Jasminko Balenović. Pored ova dva premijerna naslova u obvezi smo postaviti i prošle godine planiran naslov "Blak" Milana Rakovca u režiji Ines Pletikos u sklopu programa obilježavanja Prvog svjetskog rata, kaže Jeromela Kaić. Pritom napominje "u nastavku kazališne sezone 2014./2015., nakon sedam prošlogodišnjih premijernih naslova, u skromnijem programskom financijskom okviru, bit će izazov održati kvalitetu i kvantitetu naših produkcija, koprodukcija, gostovanja i suradničkih programa".

Međunarodna kulturna suradnja

Jesen i početak nove kazališne sezone bit će u znaku međunarodne kulturne suradnje s Bitef teatrom i nastavkom suradnje s redateljem Daliborom Matanićem koji namjerava žanr horora iz filmske industrije pomaknuti u kazalište na filmskom predlošku "Egzorcista" iz 1973. koji je režirao William Friedkin.

Jeromela Kaić spominje i suradničke programe s umjetnicima iz tzv. nezavisne kulturne scene: tradicionalni koncert za Valentinovo Tamare Obrovac s gostima, partnerstvo s Teatrom Rubikon iz Rijeke i Udrugom Teatra umjetnosti TOFA iz Pule. U tijeku su dogovori o suorganizaciji glazbenih programa s Muzičkom akademijom u Puli.

- Novu suradnju planiramo ove godine s Udrugom Korak na dva edukativna programa, te s Plesnom mrežom Hrvatske koja se pokreće uz potporu Ministarstva kulture. No kako još uvijek nisu poznati rezultati svih natječaja za financiranje programa na koje smo aplicirali, tako će i realizacija svega planiranog ovisiti o osiguranim sredstvima pa se mogu očekivati i stanovite izmjene, kaže Jeromela Kaić.

Edukativni programi i radionice

Mlađa ekipa glumaca i plesača u INK također će biti aktivna. Pored redovnih edukativnih programa i radionica Dramskog studija INK, dramski pedagog Aleksandar Bančić režirat će predstavu "Štorije ke rabi povidivat" prema tekstu argentinskog autora Osvalda Draguna iz 1956. godine koji se smatra jednim od temeljnih djela južnoameričke drame 20. stoljeća. Priča je to o čovjekovom suočavanju sa svojim slabostima i okolnostima unutar dehumaniziranog, neprijateljskog, indiferentnog društva. "Nuonetove štuorice" će pak u maniri narativnog kazališta promicati pripovijedanje kao jedno od najstarijih i najširih kazališnih oblika, te upoznavati javnost s postojanjem istarske tradicije pripovjedača i promicanja žminjskog govora koji se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

Plesna pedagoginja Andrea Gotovina će s polaznicima radionice Scenskog pokreta Dramskog studija INK u povodu Svjetskog dana plesa, 29. travnja, premijerno izvesti plesnu predstavu radnog naslova "Vremeplov" inspiriranu estetikom i revolucionarnim promjenama u tehnologiji, kulturi, filmu, kazalištu, glazbi, modi, dizajnu u drugoj polovici četrdesetih s prelaskom na pedesete godine prošlog stoljeća. (Mladen RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter