Crtežima poništiti, zaustaviti vrijeme

Tina Gverović i kustosica Branka Benčić (D. MEMEDOVIĆ)
Tina Gverović i kustosica Branka Benčić (D. MEMEDOVIĆ)

"Tijelo se prevrće s jedne strane papira na drugu, od dna prema vrhu. Obris tijela je električno plavi - plava preko druge plave. Nema poda, nema određena mjesta, samo papir. Vrijeme je rastegnuto, usporeno, gotovo zaustavljeno. Vidimo stanke koje ne prestaju, ono između. Hvatamo trenutke koji obično promaknu oku."

Ovim riječima autorica Tina Gverović obrazlaže seriju svojih 20-ak crteža u sklopu svoje samostalne izložbe "Usporavanje: Tekući teritorij" koja je prošli vikend otvorena u Galeriji Anex pulskog MMC-a Luka.

Eho pokreta na crtežu

Serija crteža ispituje detalje, zamrznutosti, postupne promjene naizgled uspavana tijela, a premda su stvari usporene, naslućuje se realno vrijeme. Galerija suptilno diše u toj plavoj boji, a Tinini radovi, kako i sama tvrdi, ne zaokružuju radnju već one dragocjene, nježne, i neizvjesne trenutke koji prethode radnji.

Na podu galerije, u podnoj instalaciji, drvene letvice drže na okupu slojeve crteža, stvarajući velik i dojmljiv skelet crteža. Čineći jedino zajedno cjelinu, crteži  lebde jedan povrh drugog, ili se naslanjanju jedan na drugog. U manjoj bočnoj prostoriji Anexa, projicira se Tinin video rad "From Above" u kojem ruka iz ptičje perspektive unosi u kadar različite obojane listove i izvodi minimalnu gestu, gotovo kaligrafski potez kistom u boji.

Svaki rad na izložbi, kako tvrdi autorica, bliskog je interesa - poništavanje vremena, usporavanje pokreta unutar serije crteža, njihove fragmentacije na podu i video rada. Pritom je svaki korak posjetitelja uzduž linije kadrova eho pokreta na crtežu.

Neizvjesnost, nesigurnost, tenzija

Kustosica Branka Benčić navodi da su neke od Tininih preokupacija, pored artikulacije privremenosti izložbenoga prostora, teme neizvjesnosti, nesigurnosti, tenzija i iščekivanja, stanja urušavanja i tjeskobe. Izložba u Anexu otvorena je do 2. svibnja.

Tina Gverović radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka i videa. Izlagala je, među ostalim, i u londonskom Tate Modernu i londonskoj galeriji SE8. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u nizozemskom Maastrichtu te doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu.

Ova je umjetnica preksinoć u vodnjanskoj Apoteci/Prostoru za suvremenu umjetnost otvorila zajedničku izložbu sa Sinišom Ilićem, čime je Apoteka počela s ovogodišnjim programom. (Zoran ANGELESKI, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter