Crokurnjak, uspješni spoj kravate i nakurnjaka

Prizor iz predstave (arhiva)
Prizor iz predstave (arhiva)

Lindarci svake godine u sklopu Mohorove, blagdana svetih Mohora i Fortunata, zaštitnika župe, na svojoj Forteci upriliče kazališnu predstavu. Redovito su to komedije, koje salvama smijeha prati brojna publika. Lijepa tradicija nije iznevjerena ni protekle nedjelje, kada je Lidarcima, koji su u gledalištu tražili stolac više, u goste došao riječki Teatar Scena s predstavom "Europski nakurnjak".

Tema ove zabavne predstave, najbolje na ovogodišnjoj Smotri amaterskih kazališta Primorsko-goranske županije, afirmacija je Hrvatske, zapravo izvornog hrvatskog proizvoda na europskom tržištu. Nezaposlenom unuku Bošku, koji nakon 10 godina uspijeva završiti Ekonomski fakultet, baba Katarina pomaže u profesionalnoj afirmaciji.

Baba smatra da se samo rukama može zaraditi za život, ali Boško se dosjeti da izvorni hrvatski proizvod, nakurnjak, može biti ono za čime će EU poludjeti. U tome mu veliku pomoć pruža euroskeptična baba. Neiskusan i kreditom opterećen Boško se unatoč dobroj ideji nađe pred slomom jer nitko u Europi ne treba nakurnjake, sve dok ne upozna talijanskog modnog maga Đanija Armanija. Boško tada spaja dva hrvatska izvorna hrvatska proizvoda kravatu i nakurnjak u krokurnjak, zapravo Crokurnjak, a svu mu proizvodnju, za koju je zadužena baba Katarina, otkupljuje Armani.

Autor teksta, koji obiluje smiješnim dosjetkama, je Alen Lorencin, koji u predstavi igra babu Katarinu, a režiser je Dino Popovac, u predstavi Đani Arman. Boška glumi Nikola Šubić, njegova prijateljica Brankica je Tanja Pavlović, a agenticu Nove Slovenske Banke igra Danijela Macura. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter