Crno-bijela fotografija je naš izraz


Galerija pazinskog Društva likovnih stvaratelja ugostila je retrospektivnu izložbu fotografija porečkog fotografskog para Karmen Orlić i Denisa Gržetića, naslovljenu "Samo malo dalje". Predsjednica pazinskog Društva Nada Putinja je otvarajući izložbu izrazila veliko zadovoljstvo što Pazin nakon duljeg vremena ugošćuje radove svojih autora, budući da će Gržetić rođen i odrastao u Pazinu, a Orlić je bila pazinski đak. I njihovi su fotografski počeci vezani uz njihove mladenačke pazinske dane: Denis Gržetić je daleke 1984. godine pobijedio na fotografskom natječaju tadašnjeg Festivala mladih u Pazinu, i to fotografijom jedne od najslikanijih pazinskih zgrada, kuće Pilat nedaleko današnjeg Spomen doma. Iz sentimentalno-retrospektivnih razloga i ta je fotografija na počasnom mjestu pokazana na ovoj izložbi, no većinski dio postave izložbe "Samo malo dalje" posvećen je fotografijama ovih dvoje autora nastalima u zadnjih deset godina.

Mrtva priroda

Sve su fotografije crno-bijele, osim jedne mrtve prirode koja prikazuje zelene i crne masline s maslinovim uljem na tanjuru. "Kako smo naučili fotografirati u vrijeme kada su se još koristili klasični analogni fotoaparati i filmovi koje je trebalo razvijati pa zatim od njih razvijati fotografije, tako smo nastavili i nakon pojave digitalnih fotoaparata. Crno-bijela fotografija je naš stil, i u njoj smo našli naš umjetnički izraz", rekao je predstavljajući fotografije Denis Gržetić. Većina izloženih fotografija prikazuje pejzaže, kontrapunktirajući urbanu arhitekturu ili nasljeđe industrijskog doba s neumitnom postojanošću planina, mora ili šuma, a impresija prolaznosti vremena dočarana je često uslijed dugih ekspozicija zamućenim pokretima živih bića u tom pejzažu, ptica ili ljudi. Osim domaćih pejzaža, na prvi pogled ne baš prepoznatljivih ali treba se u prizore malo udubiti da bi ih se smjestilo u prostor i vrijeme, dojmljivi su i njihovi fotografski doživljaji s njihovih putovanja, primjerice u Normandiju, Pariz, Veneciju ili Škotsku. Ritam izložbene postave dinamično prekidaju kontemplativne fotografije sa zamućenim prikazima ljudi, a sa zidova galerije zamjetniji naglasci promatraču dolaze i iz fotografiranih detalja, često metalnih, koji u prvom planu dominiraju nad zamagljenim morskim ili urbanim pejzažem u pozadini.

Snijeg u Poreču

Među izloženim je fotografijama i rad Karmen Orlić "Snijeg u Poreču" koja je 2011. godine bila uvrštena u izbor najboljih svjetskih fotografija, a oboje se autora mogu podičiti i brojnim uglednim domaćim i inozemnim nagradama za svoj fotografski rad. Njihove se fotografije mogu pogledati i na nekoliko internetskih portala i virtualnih galerija, a u pazinskoj LG galeriji izložba "Samo malo dalje" bit će otvorena do 28. veljače. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter