Crna komedija "Spomenik Majklu Džeksonu"

Redatelj Darko Lungulov (prvi zdesna): To je metafora današnjeg doba. Nedostaju nam heroji (N. LAZAREVIĆ)
Redatelj Darko Lungulov (prvi zdesna): To je metafora današnjeg doba. Nedostaju nam heroji (N. LAZAREVIĆ)

Klica filmske ideje o podizanju spomenika Michaelu Jacksonu redatelju i scenaristu Darku Lungulovu bila je svojedobna novinska vijest iz Žitišta u Vojvodini, gdje je grupa mladih inicirala gradnju spomenika filmskom boksačkom junaku Rockyju Balboi kojeg je ovjekovječio Sylvester Stallone. To, usput, nije bila izolirana inicijativa jer je u Mostaru posrijedi bio spomenik Bruceu Leeju.

- To je metafora današnjeg doba. Nedostaju nam heroji. Tko su naši heroji iz Drugog svjetskog rata ili iz 1990-ih? Imamo li ih uopće? Stoga se okrećemo vanjskim herojima, filmskim likovima, rekao je Lungulov novinarima danas u pulskom Circolu nakon jutarnje press projekcije filma "Spomenik Majklu Džeksonu".

Prvotna mu je ideja bila spomenik Tonyju Maneru, glavnom filmskom liku "Groznica subotnje večeri" kojeg je glumio John Travolta, no to je rješenje kasnije odbacio i odlučio se za Michaela Jacksona. "Bukvalno tjedan dana prije nego što ću predati scenarij na natječaj, Jackson je umro", kazao je Lungulov.

U središte svoje crne komedije, u gospodarski i duhovno umirućoj srpskoj provinciji, postavio je brijača Marka (glavni glumac Boris Milivojević, nije došao u Pulu), koji da bi spasio brak i impresionirao svoju ženu Ljubinku (Nataša Tapušković) odluči usred mjesta podignuti spomenik Michaelu Jacksonu.

- Nisam u filmu fatalna žena. Zahtjevno je bilo učiniti Ljubinku posebnom. Naročitim u njenom liku čini mi se to što je u tako malom mjestu odabrala utopijskog sanjara. Na tom sam sloju gradila odnos s glavnim junakom, rekla je Tapušković.

U filmu helikopter vozi Dragan Bjelogrlić u ulozi bivšeg majora pilota, a povjerio nam je da je prošle godine počeo ići na tečajeve letenja, ali sportskim dvokrilcima. "Sviđa mi se način glume koju njeguje Lungulov; to je jedna fina gluma, 'na drugu'", kazao je Bjelogrlić.

Bane Trifunović odigrao je lik pokvarenog gradonačelnika. "Nažalost, gdjegod da dođete u Srbiji, naići ćete na takve predsjednike općina, a vjerujem i u Hrvatskoj. Istina, to je stereotip, ali činjenica je da su političari odvratni", kazao je Trifunović. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije i Hrvatske, a koprodukcija je, kako su potvrdili producentica Snežana Penev i koproducent Boris T. Matić, nužna, ali i plodna u uvjetima oskudnih sredstava.

Pozivajući se na poslovnu tajnu, nisu odgovorili koliko su platili pravo na korištenje jedne pjesme Michaela Jacksona u filmu. Redatelj je potvrdio istinitost iskorištenog biografskog detalja da je Michael Jackson, na suđenju zbog zlostavljanja djeteta, nosio Orden trećeg reda Kraljevine Srbije iz Prvog svjetskog rata. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter