Crljenica: I u kamenu i na papiru vjeran rodnom kraju

Janko Crljenica kad ne piše pjesme, stvara u kamenu (D. MEMEDOVIĆ)
Janko Crljenica kad ne piše pjesme, stvara u kamenu (D. MEMEDOVIĆ)

"Oganj moje duše" još je jedna pjesma Janka Crljenice, poete iz Marčane, koju je uglazbio Tomo Njegovan iz Poreča. Time se, od prošlog tjedna, broj uglazbljenih Crljeničinih pjesama popeo na više od 42. Sudeći po njegovim planovima bit će ih i još, jer u pripremi za tisak je i zbirka Ribar Mate", a u planu je objava i zbirke uglazbljenih pjesama.

- Sve je spremno, čekaju samo neka bolja vremena da budu objavljene, kaže nam Crljenica, inženjer u penziji, ali prije svega čakavski pjesnik. Dok se radiostanicama vrte njegove uspješnice, Crljenica se sa žarom hvata čekića i dlijeta i kleše kamene skulpture i reljefe - aktove, ribe, cvijeće, modele raznih starih uporabnih predmeta karakterističnih za istarsko podneblje.

Uz to, u drvu izrađuje i male bukalete, načve, razne privjeske, za što kaže da su jedini marčanski suveniri. Najmanja drvena bukaleta ima tek osam milimetara, dok je ona od kamena - kaže da je sigurno najmanja uporabljiva bukaleta u Istri - visoka 41 milimetar, a široka 25. Ne bi li nam to dokazao vadi i šubler pa u inženjerskoj maniri maloj kamenoj minijaturi uzima mjeru. Želja mu je posvetiti se i komercijalnoj izradi suvenira, ali ova mu oskudna vremena, kaže, i nisu baš naklonjena.

- To su pravi marčanski suveniri. Marčanske su suvenire vidjeli Zagrepčani, a Marčanci nisu, kaže Crljenica. U zadnjih desetak godina dobio je više priznanja za svoje rukotvorine. Na međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija Acra dobio je posebnu nagradu za novi istarski suvenir u kamenu. Godinama unazad izlagao je i u Rijeci na Danima tehnike, a sa zagrebačke Acre ima i priznanje za nove stalke za olovke od granita i mramora.

- Istarsku kozu na stalku za olovke nemaju ni Flego i Jakovčić. A ni predsjednik Republike nema stalak sa svojim obilježjima, kaže Crljenica. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter