Četrdesetak pjesnika na labinskoj večeri poezije

Klapa Mimoza
Klapa Mimoza

LABINSKA VEČER POEZIJE U ORGANIZACIJI KULTURE SNOVA IZ ZAGREBA

Na večeri poezije u Labinu osnovan je Kulturni krug Labin, Rovinj, Pazin i Pula, a za njihove prve voditelje imenovani su Neda Milenkovski (Labin), Slavica Božićević (Rovinj), Davorka Kotiga Flego (Pazin) i Damir D. Ocvirk (Pula)

- Dragi pjesnici i dragi gosti, dobrodošli na labinsku večer poezije u organizaciji Kulture Snova iz Zagreba. Dobro došli u večerašnju priču, koju priča oko tisuću metara četvornih ove predivne labinske Gradske knjižnice, smještene u nekadašnjem kupatilu rudnika, u kojoj je promoviran i brendiran projekt imena "Rudnici kulture". Tim se riječima Neda Milenkovski, voditeljica Istarske podružnice pjesnika, obratila pjesnicima i publici iz svih dijelova Istre i Hrvatske, na večeri poezije održanoj u Labinu, u povodu osnivanja podružnica istarskog - kulturnog kruga Labin, Rovinj, Pazin i Pula.

Bila je to večer kad je carevala pisana riječ, kad se pričalo i čitalo o ljubavi, boli, djetinjstvu, sjeti, kad su se mogli čuti najljepši stihovi četrdesetak pjesnika pristiglih iz Zagreba, Huma na Sutli, Belog Manastira, Splita, Otočca, Rijeke, Labina, Pule, Rovinja, Pazina pred publikom koja je slušala i mogla čuti najljepše riječi, na standardu i dijalektima. A kad bi zastala pročitana riječ, uživalo se u pjesmi ženske klape Mimoza iz Labina, pod ravnanjem Zlate Jurcan Vukelić, čiji su glasovi melodično i opuštajuće odzvanjali prostorom knjižnice.

KULTura sNOVA osnovana je 2011. godine, a samo u jednoj godini održi više od dvadesetak književnih večeri i promocija. Na čelu s osnivačem i predsjednikom Kulture Snova - Kulturnog kruga Zagreb, Zdravkom Odorčićem, dramskim piscem, redateljem, romanopiscem i pjesnikom, do sada je u organizaciji Kulture Snova izdano deset naslova što pojedinačnih, što zajedničkih zbirki.

Pokrenuto je niz kulturnih akcija kao i međunarodni pjesnički festival "More na dlanu". Programom Kulture Snova promiče se prije svega pisana riječ kroz poeziju, kratku priču ili neki drugi književni izričaj, a s ciljem okupljanja ljubitelja kulture te razmjene mišljenja, a napose širenja prijateljstva u domovini i cijelom svijetu.

Kultura snova - Zagreb je već dugi niz godina prisutna na pjesničkoj sceni Istre. Pjesnički festival "More na dlanu 2014." održan je krajem svibnja ove godine u Puli, Pazinu i Rovinju, te je pokazao tom prilikom da je veliki broj pjesnika, njih čak četrdeset i četvero s područja Istre zastupljeno u zajedničkoj zbirci, čiji je izdavač upravo Kultura Snova, koja je u svega tri godine svog postojanja objavila više od 60 naslova poezije i proze.

Na večeri poezije u Labinu osnovan je Kulturni krug Labin, Rovinj, Pazin i Pula, a za njihove prve voditelje imenovani su Neda Milenkovski (Labin), Slavica Božićević (Rovinj), Davorka Kotiga Flego (Pazin) i Damir D. Ocvirk (Pula). (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter