Čeprkalica, čudovišta, glumci i gladijatori

Iz predstave "U potrazi za čudovištima" (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Iz predstave "U potrazi za čudovištima" (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Za ovogodišnje izdanje festivala dječje knjige Monte Librić mnogi su rekli da je bilo najbolje do sada. Mnoštvo programa te lutke kao lajtmotiv u simbiozi s knjigama pod vještom režijom Roberta Raponje označili su pobjedničku kombinaciju. Osim vrlo lijepog, tematski osmišljenog otvorenja, mnoštva dužih ili kraćih predstava, radionica sa studentima glume i lutkarstva te glumcima, lutke su bile prisutne tijekom cijele manifestacije.

Knjige papam

Da je gluma važan dio ove manifestacije, pokazalo je i gostovanje bračnog para Helena Minić Matanić i Dalibor Matanić, koji su sudjelovali u tematskoj cjelini Knjige papam. Nakon što su objasnili radoznaloj djeci što je glumac, a što režiser, Helena je djeci govorila o svojim glumačkim počecima u Pionirskom domu, a prisjetila se i posebno drage uloge u "Snježnoj kraljici". Matanić se prisjetio kako je volio čitati cijeli serijal Kokovih pustolovina, a ne isključuje da će u skoroj budućnosti stvarati nešto za djecu. Govorili su klincima da treba biti ustrajan, da u svim poslovima postoje usponi i padovi i ukoliko nešto žele realizirati, neka ne odustanu prilikom prve prepreke.

Milena Joksimović i Vibor Juhas predstavili su svoju knjigu u izdanju pulske Mare "Gladijatori", a riječ je o ilustriranoj pop-up slikovnici uz pomoć koje djeca mogu učiti o našoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini.

Tena Maretić, autorica sasvim posebne slikovnice "My day", oduševila je sve nazočne posljednjeg dana Librića na Piknikiću. Taj je program rezerviran za mlade pisce i ilustratore, a do sada su se svojim knjigama predstavile Nina Škalic, Maja i Neva Šebelić, Anja Kuzmić i Ira Una Cvitić. Ovoga je puta Tena Maretić, učenica 5.c razreda Osnovne škole Veruda predstavila svoju trodimenzionalnu, višeosjetilnu slikovnicu na engleskom jeziku, a pomoć u realizaciji ovoga projekta dobila je od roditelja i profesorice engleskog Tee Šiško. Knjiga je nastala u sklopu školskog projekta kojim ova škola u suradnji sa školama iz Švedske i Španjolske promiče čitanje i pisanje kod mladih.

- Nisam neka ljubiteljica čitanja, više mi leži kreativni dio, izrada nečega, crtanje, rukotvorine. Zato je ova knjiga ručno šivana, mama mi je pomogla, a po vrsti slikovnice ovo je čeprkalica. Glavni lik je djevojčica jer sam i sama djevojčica i stoga mi je bilo logičnije i lakše predstaviti dan jedne djevojčice, a budući da je to interaktivna slikovnica, čeprkalica, tu dolazi do izražaja i češljanje te djevojčice, njezina pomoć majci u kućanskim poslovima i slično, kazala je simpatična Tena koja obožava matematiku.

Gordana Trajković, koja je vodila razgovor s Tenom, istaknula je njezin velik talent i kreativnost, a vidljivo je da je riječ o svestranoj djevojčici koja pohađa brojne aktivnosti.

Čudovišta iz muzeja

Kraj Librića bio je u znaku predstave "U potrazi za čudovištima" u produkciji Odsjeka za glumu i lutkarstvo i Odsjeka za primijenjenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku. Predstava je nastala u suradnji ove Akademije i Muzeja Slavonije po motivima knjige Stanislava Marijanovića "Čudovišta u muzeju iliti 1. tvrđanski rat za Muzej protiv dosada nepoznatih čudovišta". Priča vodi gledatelje kroz jedan sasvim poseban dan Ive Kedera, radoznalog dječaka koji odluči posjetiti Muzej gdje upoznaje njegove stanovnike, odnosno čudovišta.

U predstavi je prisutna didaktika koja je cijelo vrijeme prisutna na nenametljiv, ležeran, razigran i maštovit način, vrlo je razumljiva i jasna najmlađima. Režiju i dramaturgiju potpisuje Hrvoje Seršić, asistent je Nenad Pavlović, a igraju Nina Vidan, Ana Šantar, Ivan Simon, Bojan Ban i Karlo Bernik. Glazbu potpisuje poznata pulska autorica Arinka Šegando. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter