Čarobnjak iz Oza u INK-u

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Obnovljena predstava „Čarobnjak iz Oza“, ponovno je zaigrala u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Ova poznata moderna bajka F. L. Bauma donosi klasičnu priču o borbi dobra i zla s puno didaktičkih poruka za najmlađe, a sve to na djeci primjeren način, razigrano, nenametljivo, veselo i kreativno. Prilika je to da mladi glumci, članovi Dramskog studija INK-a glume zajedno s afirmiranim glumcima, da se neki glumci nakon godina izbivanja ponovno vrate „kući“, te da djeca i odrasli u publici se zajedno ponovno prisjete ljudskih vrijednosti.

U režiji, prilagodbi i koregrafiji Andree Gotovina stvorena je vesela, šarena priča, s poletnom glazbom Marijana Jelenića koja se vrlo dobro uklopila u fabulu, a tekst songova napisala je Marijana Peršić.

Djevojčica Dorothy se nakon razornoga tornada nađe u čudnovatoj zemlji Oz. Ondje upoznaje, između ostalih, Strašilo, Limenoga i Lava koji prate Dorothy u potrazi za Čarobnjakom iz Oza. Uvjereni su da bi upravo on mogao pomoći Dorothy vratiti se u Kansas, a ostalima podariti vrline za koje misle da im nedostaju. No, to putovanje neće biti tako lako. Nisu svi likovi u toj šarenoj zemlji prijateljski raspoloženi. Zla Vještica sa Zapada uporno želi spriječiti Dorothy da dođe do Smaragdnoga grada u kojemu živi Čarobnjak, te će Dorothy morati svladati Vješticu kako bi došla do svoga cilja.

Ulogu Dorothy interpretirala je Ana Rumak, koja nije profesionalna glumica, ali je godinama unazad bila dobro poznato lice na daskama pulske kazališne kuće, gdje je, između ostalog, glumila i u uspješnici „Matija i Ana zapetljani u bajkama“. Rumak je ponovno potvrdila da se dobro snalazi u predstavama za djecu, da posjeduje onu potrebnu neposrednost i spontanost.

Iako je autor prvenstveno htio da se djeca zabave čitajući njegovo djelo, ova predstava, kao i istoimena knjiga, donosi i poučnu poruku. Autor donosi i poruku da svatko od nas svakodnevno može činiti čuda, bila to i ona najmanja jer od malih stvari se život i sastoji. Uz sve to važno je i ne biti sebičan, što su uvijek za mlade generacije atemporalne po(r)uke.

Dorothy je djevojčica koja je živjela kod tete Eme i strica Henryja u državi Kansas. Dane je provodila igrajući se sa psićem koji se zvao Toto. Jednoga dana tu je bezbrižnost prekinuo tornado i odveo je daleko od kuće. Tu je upoznala i svoje suputnike.

Dodatni štih ovoj predstavi daje novo vizualno ruho koje potpisuje Katja Taljat koja je preoblikovala scenografiju INK-a i stvorila tu čaroliju, kostime je kreirala Marinela Jeromela, dok oblikovanje svjetla je uradio Dario Družeta.

Treba napomenuti da su brojni likovi u predstavi, dakako poradi potrebe svojih uloga bili tako dobro maskirani, da ih ni vlastita majka ne bi prepoznala.

Strašilo je bio Filip Lugarić, Limeni Čovjek Fran Vozila, a Lava je tumačio Saša Stepanović. Veliki Oz je Rade Radolović, Zla Vještica Zapada Tisa Klićek/Karla Medakov, Vještičin Mačor Ema Vještica/Šaša Marković, Strina Ema Zoja Poropat/Lucija Brkić, Stric Henry Marko Gašparović, dok je Dobra Vještica Sjevera Sanela Hasanbegović/Gaia Radić, a Dobra Vještica Juga Leonarda Sep/Gaia Komšo. Kraljica Poljskih Miševa je Anastasia Garić/Michelle Salome Kursar. Glume još i Melissa Malešević, Matija Milošev i David Rovis.

Recimo i to da je knjiga Lymana Franka Bauma objavljena 1900. godine, i da nije izgubila ništa od svoje „moderne bajkovitosti“. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter