Bućan Art iz doba sedamdesetih u Villi Polesini

Boris Bućan na jednoj od izložbi u Puli (M. ANGELINI/arhiva)
Boris Bućan na jednoj od izložbi u Puli (M. ANGELINI/arhiva)

Svečano otvorenje jednodnevne izložbe Borisa Bućana održat će se večeras u 21 sat u Villi Polesini u Poreču. Izložba je dio trećeg izdanja projekta Umjetnik na odmoru, koji organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac zajedno s tvrtkom Valamar hoteli & ljetovališta, u sklopu kojeg drugu godinu za redom u Valamar Clubu Tamaris na Lanterni tijekom srpnja ugošćuju poznate domaće i strane suvremene umjetnike, kojih je ove godine bilo desetak.

Akademski slikar Boris Bućan jedan je od onih umjetnika čiji su radovi već sada, nedvojbeno dio europske i svjetske kulturne baštine, a izložbom u Poreču ponovo će javno biti prikazani njegovi pojedini radovi nastali još 1972. godine. Kroz kompleksno spajanje formi i vizualni standard reklamnih postera, komercijalnih logotipa i tradicionalnih vrijednosti slikarstva, te aklimatizaciju estetike pop arta za jugoslavenski kontekst, stvorena je serija radova koja je sama za sebe postala brandom - Bućan Art.

Serija je stvorena unutar političkog konteksta Jugoslavije ranih 1970-ih godina kada se uloga federacije smanjuje u korist republika i pokrajina, a represija u sferi potrošnje postaje slabija. Dolazi do zlatnog doba jugoslavenskog standarda uz rast međunarodnog zaduživanja. Nezaobilazan kulturni utjecaj pop arta u istočnoj Europi, kada se većina likovnih praksi regije svrstava pod pojam socijalističkog modernizma, lako se čita u Bućanovom  nepoštivanju definicija tradicionalnog slikarstva i postera, u redefiniranju izražajnih oblika moderne umjetnosti i miješanjem forme i sadržaja.

Osim toga, porečka je izložba i svojevrsna najava za rujan iduće godine, kada slavna galerija Tate Modern u Londonu organizira izložbu "The World Goes Pop", novog iščitavanja povijesti pop arta preko tristotinjak internacionalnih radova. Prikazat će se ne samo očekivani autori Velike Britanije, SAD-a i Francuske, već će u galerijski prostor ući predstavnici pokreta iz cijele Europe, Latinske Amerike, Azije, Afrike i Bliskog Istoka. Unutar koncepcije izložbe, tema pop konzumacije najvažnija je za razumijevanje izložbe, a vodeće mjesto zauzimaju upravo 33 Bućanova rada, iz spomenute Bućan Art serije.

Tako će zahvaljujući projektu "Umjetnik na odmoru" ljubitelji umjetnosti u Poreču još jednom imati prilike vidjeti poznati Bućan Art. Lanjskih godina to su bile izložbe "Tranzicija" Josipa Vanište i Rusa Olega Kulika i grupe Plavi nosevi. Kustosica ovogodišnje Bućanove izložbe je Ana-Maria Milčić, a moći će se razgledati u petak od 10 do 24 sata.

Cijeli projekt "Umjetnik na odmoru" obilježit će završnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje se skupnom izložbom prezentiraju svi umjetnici i gdje će Era Milivojević izvesti će performans, a Marko Pogačnik predavanje. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter