Brojne kulturne, povijesne i društvene teme

Silvano Zilli i Orietta Moscarda Oblak
Silvano Zilli i Orietta Moscarda Oblak

U rovinjskom Centru za povijesna istraživanja Silvano Zilli, urednik časopisa "Ricerche sociali" (Društvena istraživanja) i Orietta Moscarda Oblak, urednica časopisa "Quaderni" (Bilježnice) predstavili su nove brojeve tih časopisa.

Izvorni znanstveni radovi

Godine 1985. pri Centru za povijesna istraživanja osnovana je sekcija za društvena istraživanja. Prvi broj časopisa Ricerche sociali (Društvena istraživanja) datira iz 1989. godine i od tada je objavljeno 22 brojeva, koji sadrže 102 izvorna znanstvena rada (od 55 autora) iz društveno-političkog, gospodarskog i kulturnog područja, koji se odnose na talijansku nacionalnu zajednicu i na njenu povijesnu prisutnost na ovim prostorima, s ukupno 2.824 tiskanih stranica.

U novom su broju obrađene brojne teme. Dario Saftich u eseju "Nacionalne manjine između rase i državljanstva" navodi da su nakon završetka Prvog svjetskog rata mnogi građani bivšeg Austro-Ugarskog carstva postali etničke manjine u novonastalim nacionalnim državama. Rad Luciana Giuricina naslovljen je  "Kvantifikacija egzodusa. Zabilježena razilaženja u korištenju pojmova: izbjeglica, optant i prognanik". 

"Održivi istarski turizam i fondovi Europske unije" naslov je rada Marka Radolovića. Središnja tema ovog eseja je sinergija između kulture i održivog turizma na području Istarske županije.

Esej s naslovom "Razmatranje o lokalnom ekonomskom razvoju i o važnosti investicija", čiji je autor Marko Paliaga, usmjeren je na identifikaciju temeljnih razloga koji predstavljaju probleme za lokalni ekonomski razvoj, a Francesco Cianci u prilogu "Ljubav i ljudska prava" smatra da ljubav i pravo nisu u suprotnosti, odnosno ljubav u svojoj biti prethodi pravu, oblikujući ga u njegovom povijesno-pragmatičkom razvoju.

- I na kraju donosimo dva izlaganja, i to "Onemogućeno samoopredjeljenje", čiji je autor Giuseppe De Vergottini, a koje je predstavljeno na nacionalnoj konferenciji "Istočna granica od Londonskog memoranduma do proširenja Europske unije: misli, radnje i propusti u obrani nacionalnih interesa u Istri", organiziranoj u povodu proslave 60. obljetnice osnivanja Unije Istrijana, koja je održana 22. studenoga 2014. u Trstu i izlaganje s naslovom "115 godina djelovanja Narodnog sveučilišta u Trstu", čiji je autor Fabrizio Somma, a koje je predstavljeno povodom proslave 115. godina postojanja Narodnog sveučilišta u Trstu, kazao je Zilli koristeći priliku da zahvali autorima i uputi poziv na suradnju svim zainteresiranima.

Istarsko selo i škole

Quaderni, kako je rekla Moscarda Oblak, u svome broju 26. donose istraživanje Raula Marsetiča "Pokrajinska bolnica 'Santorio Santorio' u Puli tijekom talijanske uprave (1918.-1947.)". Cilj ovog istraživanja je izlaganje o povijesti Pokrajinske bolnice u Puli od kraja Prvog svjetskog rata do prelaska grada pod suverenitet Jugoslavije nakon okončanja razdoblja Savezničke vojne uprave.

David Orlović i Antonio Lanza pišu o strukturama za vojnu obuku kraljevske financijske straže u Puli (1920. – 1943.), a Ivan Buttignon donosi esej "Stranka akcije između progresivizma i patriotizma u zoni A", koji razmatra povijest i politička kretanja unutar akcionističkog pokreta na području Julijske krajine i pogotovo u Zoni A Slobodnog teritorija Trsta u razdoblju od 1945. do 1954.

"Udžbenici habsburških pučkih škola u Istri i Rijeci s dokumentiranim produbljivanjem nekih aspekata života istarskih učenika u drugoj polovici 19. stoljeća" naslov je rada Paole Delton.

Istarsko selo u prvim desetljećima 20. stoljeća naziv je eseja Denisa Visintina, a Marko Medved je napisao osvrt "Devedeset godina od utemeljenja Riječke biskupije: za jednu jedinu povijest riječkog katoličanstva". "Na tragu izgubljene biografije: Samuele Mayländer (1866. - 1925.)" rad je Ivana Jeličića koji sažima život Samuelea Mayländera, bratića poznatog riječkog autonomaša Michelea Maylendera.

Jasna Rotim Malvić autorica je priloga "Enea Perugini, Giulio Duimich i Yvone Clerici. U arhitekturi Rijeke između dva rata", budući da međuratna arhitektura Rijeke pripada manje poznatom razdoblju cjelokupne povijesti riječke arhitekture. Ferruccio Canali napisao je osvrt "Prostorni planovi talijanskih gradova na istočnom Jadranu (1922-1943). Prostorni plan Trsta iz 1934. na temelju članaka u novinama Il popolo di Trieste". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter