Britanska knjiga godine triler "The Miniaturist"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Atmosferični literarni triler "The Miniaturist", književni prvijenac glumice i autorice Jessie Burton, ovogodišnji je dobitnik jedne od najprestižnijih britanskih književnih nagrada Specsavers National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine po mišljenju čitatelja.

Kako se ističe u obrazloženju na mrežnim stranicama nagrade Specsavers, u godini bogatoj izvanrednim literarnim prvijencima, Burtoničin je debitantski roman u kratkome roku osvojio srca publike i kritike, postavši najprodavanija debitantska tvrdo ukoričena knjiga ne samo godine već i desetljeća, uz bok izdavačkom fenomenu "Pedeset nijansi sive" E.L. James. "The Miniaturist" je titulu britanske knjige 2014. godine odnio osvojivši "znatno više" glasova publike u "izvanrednoj konkurenciji" koja je ove godine obuhvaćala i "We Are All Completely Beside Ourselves" Karen Joy Fowler, "Us" Davida Nichollsa, te pobjednika u kategoriji romana godine i ujedno ovogodišnjeg dobitnika nagrade Costa za knjigu godine "Šok od pada" Nathana Fillera, nedavno objavljenog u nas u prijevodu Irene Škarice i izdanju nakladnika Profila.

Nagrade Specsavers dodjeljuju se u deset kategorija, a pobjednici se potom natječu za titulu knjige godine po mišljenju čitatelja u online glasovanju. Burton se za nagradu kvalificirala osvojivši krajem studenoga nagradu Specsavers u kategoriji najboljeg književnog debitanta. Roman je početkom prosinca odnio i književnu nagradu Waterstones Book of the Year. Priča prati djevojku iz 17. stoljeća udanu u bogatu amsterdamsku četvrt, koja kao vjenčani dar dobije kuću za lutke koja je replika njezine vlastite kuće a čiji sadržaj odražava njezin vlastiti život. Burton je roman pisala četiri godine a inspiriran je stvarnom kućom za lutke iz 1686. koju je glumica-književnica vidjela u amsterdamskom Rijksmuseumu 2009. Kuća je pripadala Petronelli Oortman, supruzi bogatog trgovca svilom, a bila je istovjetna replika Petronelline prave kuće.

Autoricu je fascinirala činjenica da je vlasnica na nju potrošila jednako novaca koliko i na pravu. Jedina britanska književna nagrada o kojoj odlučuju sami čitatelji, Specsavers National Book Award odražava ukuse britanske čitateljske publike te predstavlja pravi test popularnosti, osobito s obzirom da u finale natjecanja ulaze knjige svih žanrova. O dobitnicima u pojedinačnim kategorijama nagrada "koje prepoznaju i nagrađuju autore koje javnost doista čita i kupuje, čiji je roman imao velikog utjecaja i nadmašio očekivanja" odlučivalo je glasovanje National Book Awards akademije koja ima 750 članova. Kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji. Proglašenje pojedinih pobjednika održano je na posebnoj svečanosti 26. studenoga, nakon čega je uslijedilo razdoblje online glasovanja publike.

U dosadašnjim su glasovanjima britanskom knjigom godine, među ostalim, proglašeni romani "Ocean na kraju staze" Neila Gaimana (2013.), u nas objavljen u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i izdanju Algoritma, "Pedeset nijansi sive" E.L. James (2012.), objavljen u hrvatskom prijevodu Mirte Jambrović i izdanju Profila, "Kako biti žena" Caitlin Moran (2011.), koju je izdala Planetopija, te "Jedan dan" Davida Nichollsa (2010.), Znanje, prijevod Andrea Milanko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter