Božićni sajam pazinske knjige

Božićni sajam pazinske knjige: svi pazinski nakladnici na jednom mjestu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Božićni sajam pazinske knjige: svi pazinski nakladnici na jednom mjestu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Izložbeno-prodajni Božićni sajam pazinske knjige, održan jučer u holu Spomen doma, po peti je put okupio pazinske nakladnike i autore koji su svojim sugrađanima ponudili i predstavili svoja izdanja, koja se po knjižarama uglavnom ne mogu naći, a pogotovo se ni na jednom mjestu zajedno ne može naći toliko literature o raznim pazinskim temama.

Sajam je otvorila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant, podsjetivši da je zamisao o ovome sajmu nastala 2010. godine nakon što je Pazin zahvaljujući svom bujnom književnom životu primljen u Međunarodnu organizaciju gradova knjiga. Tijekom cjelodnevnog programa sajma, održano je i nekoliko predstavljanja: Etnografski muzej Istre predstavio je svoja izdanja "Zvončari i njihovi odjeci" autorice Lidije Nikočević, "Istra kroz tri generacije" Ivone Orlić i "Istarski tradicijski instrumenti iz fundusa Etnografskog muzeja Istre" autora Marija Buletića. Pazinski ogranak Matice hrvatske predstavio je svoja izdanja "Rječnik roverskog i okolnih govora" Slavka Kalčića i treći dio Kalčićevih prijevoda Danteove Božanstvene komedije na čakavski, nedovršeni "Raj", te roman Ive Kajzera "Najbolji roman godine". Državni arhiv u Pazinu predstavio je pak knjigu "Prošlost crkve u Istri" autora Stanka Josipa Škunce.

U popratnim programima nastupili su učenici Pazinskog kolegija klasične gimnazije te Baletni i plesni studio Spomen doma. Na sajmu su svoja izdanja ponudili Pučko otvoreno učilište Pazin, pazinski ogranak Matice hrvatske, Josip Turčinović d.o.o., Katedra Čakavskog sabora Pazin, Državni arhiv u Pazinu, Muzej grada Pazina, Etnografski muzej Istre, Gradska knjižnica Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, te pazinska Zajednica Talijana. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter