Bosanski blues Amire Medunjanin

Amira Medunjanin (N.O.R.)
Amira Medunjanin (N.O.R.)

Fantastičnim, jer ne usudim se napisati spektakularnim nastupom Amire Medunjanin, sinoć je u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj okončan 6. Rovinj Jazz Festival. Pišem da se ne usudim (moš' mislit) napisati da je to bio spektakl, (jer ga tako i najavih) pošto je i sama Amira Medunjanin javno prokomentirala kako baš ne kuži o kakvom je tu spektaklu riječ, dodavši i kako bi jedini pravi spektakl bio kada bi se s njom i na scenu popela njena svekrva. No, šalu na stranu, jer kada je riječ o Amiri Medunjanin, kraljici sevdaha, koja bi usput rečeno, zbog svog glasa mogla pjevati i telefonski imenik a da je pri tom publika netremice sluša i prati, sve manje od riječi spektakl za uši, pa ako hoćete i oči bilo bi premalo napisati.

Amira, je jednostavno žena glas. Što kod da zapjeva zvuči kao da je pjesma upravo i samo za nju pisana, neovisno radi li se o tradicionalnim makedonskim ili bosanskim sevdalinkama po kojima je i stekla međunarodni status i slavu. Uz glas posjeduje i srce, pa ne prođe ni jedan koncert a da ne spomene i ne opjeva svoje rodno Sarajevo. A tad se s Amirom tuguje i raduje. Sevdah je to sevdah, i drugim se riječima ne da i ne može opisati. Uz "Zajedi, zajdi", "Kad ja pođoh na Bembašu", "Kafu mi draga ispeci" koju je otpjevala uz člana pratećeg banda Ante Gela, i druge pjesme, žena je uspjela u svoje cipele uvući i legendu Olivera, pa čak i kultnu Azru.  Još kada bi samo upravo to što je publika imala prilike čuti, snimila i na zaseban CD - "Pjevam Olivera" ili slično, ona koja njene koncerte naziva spektaklom moga bi i izviješća ubaciti i jednu više- senzacionalno. U svakom slučaju, pjesma "Što te nema" izazvala je velike emocije, kao i spomen na prerano preminulu Jadranku Stojaković, dok su Almirine izvedbe "a capella" nakon poziva na bis, podigle tjelesnu temperaturu na entu potenciju. Čitavo je dvorište, jer na otvorenom je koncert i održan pjevalo s Amirom Medunjanin, koja je u pauzama između pjesama rekla i to kako je Istra njeno kasno životno odrediše i buduća destinacija.  Mi ćemo samo dopisat: Samo nam ti draga dođi, a možeš povesti i svekrvu!

Upravo koncertom Amire Medunjanin, okončano je i ovogodišnje izdanje šestog po redu Rovinj Jazz Festivala, kojeg tradicionalno uz financijsku potporu Maistre organizira i promovira Dražen Kokanović. Potonja je festivalska edicija u Rovinj, danas i zahvaljujući upravo Rovinj Jazzu, na Poluotok i u Hrvatski pa čak i ovaj dio Europe dovela neke od najboljih glazbenika današnjice. Upravo ove su to godine redom bili - Joshua  Redman (saksofonist), Lizz Wright (vokalistica) Stefan Milenković (violina) i Marko Hatlaka (harmonika),  Nicholas payton (truba) Amira Medunjanin (vokalistica). Sada samo valja čekati, još jedno i sedmo po redu  Rovinj Jazz Festival izdanje. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter