Borba za prava LGBT zajednice traje i dalje

S izložbe "Vital Signs" (D. ŠTIFANIĆ)
S izložbe "Vital Signs" (D. ŠTIFANIĆ)

Izložba fotografija "Vital Signs" američke autorice i aktivistkinje za prava lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transeksualne zajednice Diane Kresh otvorena je preksinoć u Dnevnom boravku Rojca. Kako je izložba organizirana u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a izložbu je otvorio Christian Wright, savjetnik u Uredu za odnose s javnošću pri ovom Veleposlanstvu.

On je priču o borbi za prava LGBT zajednice povezao s borbom za prava Afroamerikanaca u SAD-u koju je u drugoj polovici prošlog stoljeća predvodio Martin Luther King, a film o njemu prikazan je nakon otvaranja. Jedna od stvari koja povezuje ova dva pokreta te velikog Mahatmu Gandija je borba koja se ostvaruje nenasilnim putem.

- Borba za prava Afroamerikanaca u SAD-u nije gotova, nastavlja se, kao i borba za prava homoseksualaca i lezbijki koja je doživjela iznimno veliki napredak, a tu je i borba za jednakost žena što traje već stoljećima, rekao je Wright. On je, kaže, u 42 godine života svjedočio iznimno velikoj promjeni u stavu prema LGBT zajednici u SAD-u, a odrastao je u istočnom Teksasu, inače vrlo konzervativnom i religioznom okruženju.

Osvrnuo se i na povijest borbe za prava LGBT zajednice, od 1960-ih kada su homoseksualci i lezbijke bili praktički "nevidljivi" da bi 1970-ih odlučili da se više neće skrivati, preko osamdesetih kada se pojavio AIDS, do današnjih dana kada se homoseksualci i lezbijke pokazuju kao obični, "dosadni" ljudi, isti kao i svi drugi.

- Heteroseksualni parovi u SAD-u imaju mnoga prava koja homoseksualni parovi nemaju, napomenuo je Wright, a istospolni brakovi legalizirani su u 19 od 50 američkih država.

- Ova izložba je vođenje dijaloga o jednakosti u svim sektorima, za sve manjinske grupe, objasnio je Wright.

Četrdesetak fotografija bilježi nekoliko događaja - protestni marš National Equality održan u Washingtonu 2009., zatim New York Pride 2012., nakon što je guverner Cuomo legalizirao istospolne brakove, pa dva sudska procesa vezana uz prava homoseksulnih osoba o čemu se odlučivalo na Vrhom sudu SAD-a i New York Pride 2013, nakon što u legalno oženjeni istospolni parovi. Tu je i podsjećanje na njujorški Stonewall Inn, okupljalište LGBT osoba u kojem su 1969. počeli nemiri i demonstracije izazvani policijskom racijom.

Najzanimljiviji dio izložbe po nama su, a to je u svom govoru istaknuo i Wright, duhoviti i nadasve inteligentni komentari koji se mogu pročitati na transparentima prosvjednika na fotografijama. Na jednom piše "Isus je imao dva oca i ispao je dobro", na drugom stoji "Ne mogu vjerovati da moramo ovo raditi", referirajući se na to da se uopće moraju boriti za svoja prava. Jedan od prosvjednika sjetio se glumice Zse Zse Gabor koja je imala devet muževa i to legalno, "a on samo želi jednog". Posebno je zanimljiv i ironičan onaj na kojem piše "Samac i ogorčen, ali svejedno za brak", no prava priča krije se u jednom na kojem piše "Moja gay agenda". Naime, kao što je i Wright istaknuo, američki konzervativci često govore o nekakvoj skrivenoj "gay agendi", odnosno programu pa je netko i napisao taj program koji uključuje ustajanje, šetnju sa psom, odlazak na posao, spremanje večere, opuštanje s obitelji i druge uobičajene stvari koje rade svi drugi.

Uz Wrighta, u ime Grada Pule prisutne su pozdravili Sanja Krelja Osterc te voditeljica Dnevnog boravka Ana Orsag. Izložba se može razgledati do 31.siječnja, svakim radnim danom od 17 do 21 sat. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter