Boje Mediterana i podvodni zapisi u bujskoj Orsoli

Otvorenje izložbe u galeriji Orsola (L. JELAVIĆ)
Otvorenje izložbe u galeriji Orsola (L. JELAVIĆ)

U sklopu Dana crnogorske kulture u bujskoj Gradskoj galeriji Orsola, u prisutnosti velikog broja posjetitelja, otvorena je zajednička izložba radova dvoje crnogorskih likovnih umjetnika, majke i sina - Sabahete i Irvina Masličića iz Berana. Izložba je u Buje stigla iz Zagreba, a nakon toga vidjet će je ljubitelji umjetnosti u Rijeci. Riječ je o autorima koji prvi puta izlažu u Istri, predstavljajući neobičnu osjetljivost za različite vrste pejzaža.

Sabaheta Beka Masličić predstavila se kolekcijom slika, tehnikom ulja na platnu, nastalih unatrag desetak godina.

- Umjetnica naslovima uokviruje doživljaj vezujući ga uz mediteranske prostore. Autorica slike, bogato ispunjene kolorom, primiruje zagasitošću tonova. Motivima je često zanemarena trodimenzionalnost. Iako je očito autoričino iskustvo baratanja slikarskom tehnologijom, radovi nose svježinu potrebe za iskazom - rekao je prilikom otvaranja izložbe kustos Eugen Borkovsky.

Drugi dio zajedničke izložbe pripada ciklusu radova Irvina Masličića koji njeguje podvodni pejzaž. Autor iz vizualnog obilja izdvaja motive i detalje koje nabraja i nudi kao nove situacije.

- Očita fascinacija podmorjem rezultira nizom radova koji prikazuju, dokumentiraju ili problematiziraju stanje tamo dolje u plavim dubinama. Portreti stanovnika podmorja, većinom riba, predstavljeni su idejom mogućih stanja: mimikrija, hrabar grupni izlaz iz skloništa, primjećivanje moguće klopke, čekanje plijena. To prikriveno područje svijeta autor predstavlja na način da nam ponekad podastire realne situacija, a ponekad kompilira elemente uvodeći značenja - kazao je Borkovsky o radovima ovog mladog akademskog slikara.

Izložbu je otvorio bujski gradonačelnik Edi Andreašić, a organizirali su je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, te umaško Pučko otvoreno učilište uz pomoć županijskog Savjeta za nacionalne manjine. Izložba je u galeriji Orsola otvorena do 17. srpnja.(Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter