Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04
Bojan Šumonja "Enlighted Sanja", ulje na platnu, 2016.

Bojan Šumonja izlaže u Mariboru

Objavljeno: 17.02.2017 | 16:21 Zadnja izmjena: 17.02.2017 | 16:21 0 komentara

Likovni umjetnik Bojan Šumonja predstavit će se samostalnom izložbom "There is nothing higher then offering yourself to the infinite" (Ne postoji ništa uzvišenije nego ponuditi sebe beskonačnosti) u Mariboru u Multimedijalnom centru KIBLA / KiBela. Izložba se otvara večeras u 20 sati.

- Bojan Šumonja jedan je od najboljih hrvatskih slikara, koji svojim značenjima bogatim istarskim platnima puni galerije još od 80-ih godina 20. stoljeća, ističe se u najavi izložbe na kojoj će biti obuhvaćen "zgusnut pregled njegova stvaralaštva, od egzistencijalnih mediteranskih do ekspresionističkih mitoloških slika, od politički angažiranih do intimnijih individualnih motiva". 

U najavi se ističe da je za Šumonjino slikarstvo karakteristična "uporaba široke palete boja, među kojima često - ovisno o priči koju pripovijeda - izabire dominantni kolorit te ga ugrađuje u kompoziciju".

- Perpetuiranje osobnih ispovjedi je za Šumonju i eksperiment ali i istraživanje novih mogućnosti, koje mu izbrani motiv nudi, kada ga postavlja u drugačiji okoliš ili mu promijeni paletu boja. To možemo pripisati i za njegove najnovije radove, koja možda ne možemo baš jednostavno povezati s njegovim prijašnjim slikama, iako, naravno, prepoznajemo njegov potez. Kolorit je skromniji,  prevladavaju bijela, plava i crna. Za njih je također vezana i neposrednija komunikacija, koja je i čisto politička, te se s reflektiranjem na svakodnevnicu razlikuje od ranijih, više skrivenijih poruka, piše u najavi izložbe.

Pulski akademski umjetnik Bojan Šumonja završio je srednju umjetničku školu u Puli, te likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine. Od 1987. godine je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na više od 200 skupnih i 90-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Puli, a njegova izložba u Mariboru može se razgledati do 4. ožujka. (B. Ć. J.)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik