Bojan Šumonja izlaže u Mariboru

Bojan Šumonja "Enlighted Sanja", ulje na platnu, 2016.
Bojan Šumonja "Enlighted Sanja", ulje na platnu, 2016.

Likovni umjetnik Bojan Šumonja predstavit će se samostalnom izložbom "There is nothing higher then offering yourself to the infinite" (Ne postoji ništa uzvišenije nego ponuditi sebe beskonačnosti) u Mariboru u Multimedijalnom centru KIBLA / KiBela. Izložba se otvara večeras u 20 sati.

- Bojan Šumonja jedan je od najboljih hrvatskih slikara, koji svojim značenjima bogatim istarskim platnima puni galerije još od 80-ih godina 20. stoljeća, ističe se u najavi izložbe na kojoj će biti obuhvaćen "zgusnut pregled njegova stvaralaštva, od egzistencijalnih mediteranskih do ekspresionističkih mitoloških slika, od politički angažiranih do intimnijih individualnih motiva". 

U najavi se ističe da je za Šumonjino slikarstvo karakteristična "uporaba široke palete boja, među kojima često - ovisno o priči koju pripovijeda - izabire dominantni kolorit te ga ugrađuje u kompoziciju".

- Perpetuiranje osobnih ispovjedi je za Šumonju i eksperiment ali i istraživanje novih mogućnosti, koje mu izbrani motiv nudi, kada ga postavlja u drugačiji okoliš ili mu promijeni paletu boja. To možemo pripisati i za njegove najnovije radove, koja možda ne možemo baš jednostavno povezati s njegovim prijašnjim slikama, iako, naravno, prepoznajemo njegov potez. Kolorit je skromniji,  prevladavaju bijela, plava i crna. Za njih je također vezana i neposrednija komunikacija, koja je i čisto politička, te se s reflektiranjem na svakodnevnicu razlikuje od ranijih, više skrivenijih poruka, piše u najavi izložbe.

Pulski akademski umjetnik Bojan Šumonja završio je srednju umjetničku školu u Puli, te likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine. Od 1987. godine je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na više od 200 skupnih i 90-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Puli, a njegova izložba u Mariboru može se razgledati do 4. ožujka. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter