Boj čudovišta i vilenjaka

Đeni Ujčić, Gea Rajić, Marina Marušić, Iva Ciceran i Nada Putinja s čudovištem na otvaranju izložbe (M. RIMANIC)
Đeni Ujčić, Gea Rajić, Marina Marušić, Iva Ciceran i Nada Putinja s čudovištem na otvaranju izložbe (M. RIMANIC)

Izložbom Đeni Ujčić i Gee Rajić članica i aktivnih volonterki Gradske knjižnice Pazin, u LG galeriji pazinskog Društva likovnih stvaratelja otvoren je u Pazinu Mjesec hrvatske knjige. Đeni i Gea često za knjižnicu dizajniraju letke, izrađuju ilustracije, video-uratke i drugo, a publici su se na ovoj izložbi predstavile ne sebi svojstven način.

"Izložba predstavlja dvije sukobljene strane, prirodu i civilizaciju odjevene u dva lika", rekla je predstavljajući izložbu knjižničarka Marina Marušić. Prirodu, dodala je, kao vilenjaka u bijelom, te civilizaciju kao čudovište s crvenim plaštem. U središte priče smješten je izvor u kojem Zemlja putem vjetra ispisuje stanje ravnoteže. Vilenjak čini sve kako bi spriječio čudovište, civilizaciju, od narušavanja ravnoteže, no čini se da mu to nije baš lak zadatak. Svaki put kad čudovište učini krivi potez, voda u izvoru postaje crnja. Koji će lik na koncu prevladati? Upitala se retorički Marušić.

Uz skulptorske prikaze čudovišta i viljenjaka Đeni i Gea izložile su niz fotografija njihovih akcija, pozitivnih od strane vilenjaka i negativnih, kao produkt djelovanja čudovišta. Ista je i tema njihovog video uratka koji je također prikazan na otvorenju izložbe. Nada Putinja, predsjednica DLS Pazin, podsjetila je na dobru suradnju s Gradskom knjižnicom, čija je ravnateljica Iva Ciceran također članica udruge pazinskih likovnjaka. Ona je ovom prigodom pozvala članove i posjetitelje Gradske knjižnice Pazin da sudjeluju u programima Mjeseca hrvatske knjige koje će organizirati pazinska knjižnica, a to su kreativne radionice i pričaonice pod nazivom Što bi bilo kad bi bilo... Zatim Cukijada, već tradicionalna Ćakula na kojoj će se razgovarati s Pazincima koji pišu, a u goste će doći i književnici Svealena Kutschke, Ana Đokić Pongrašić, Zoran Pongrašić, Corrado Premuda i Zoran Žmirić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter