Bogata djelatnost - krizi unatoč


Na nedavno održanoj sjednici Upravnoga odbora Istarskog ogranka DHK-a Pula raspravljalo se o prostornom problem Kluba – skladišta, ukupnoj djelatnosti, nedavnim i budućim aktivnostima ogranka.

Što se tiče skladišta, zaključeno je da se, uz zahvalnost na podršci resornim ljudima u Gradu Puli, prihvaća prijedlog ravnateljice Gradske knjižnice Pula Nele Načinović o zajedničkom sastanku tijekom ovoga mjeseca u sjedištu ogranka, a o tome kako zajednički koristiti prostor knjigovežnice.

Prihvaćeno je financijsko izvješće za 2014. "Gospodarilo se dobro", kazao je Boris Domagoj Biletić, predsjednik Istarskog ogranka DHK-a, "svi su predviđeni programi izvršeni, a što se nakladništva tiče, unatoč neprimjerenom odnosu Ministarstva kulture RH" - zaključeno je 19. godište časopisa Nova Istra (4 broja u 2 sveska na gotovo 1.000 stranica) i objavljeno je šest novih naslova (Slavko Kalčić, "Pisme", sabrane pjesme; Daniel Načinović, "Zastor i zvijezde", sabrani dramski tekstovi; Stjepan Vukušić, "Istosmjerne priče"; Darko Dukovski i Vedran Dukovski, "Vojna povijest", sveučilišni udžbenik; Tamara Bakran, "Pastirica skakavaca", lirika; Ivan Pletikos, "Catastropola", roman).

U pripremi je svezak skupine autora "Književni portret: Miroslav Sinčić", knjiga izabranih kritičkih tekstova o Sinčićevu književnom radu s DVD-om u trajanju od 60-ak minuta. Izražena je zahvalnost Gradu Puli, Istarskoj županiji, Gradu Rovinju i TZ Grada Pule za podršku programima i izdavaštvu ogranka.

- Ukupno su dosad objavljene 72 knjige i 50 svezaka časopisa.

Financijska slika za 2015. glede potpora ministarstva, županije i grada, uz vlastita sredstva koja se ostvaruju pretplatom na časopis Nova Istra i prodajom knjiga, još nije cjelovita ni posve jasna. Ministarstvo kulture, nakon što je unatrag tri proračunske godine zakinulo ogranak za 2/3 sredstava namijenjenih izlaženju Nove Istre, i nakon odlučnih javnih prigovora ogranka lani, ove je godine vratilo ogranak na razinu financiranja iz 2013., dakle s 40 na 80 tisuća kuna za časopis. Što je još uvijek 40 tisuća manje negoli u 2012., istaknuo je dr. Biletić.

Tijekom 2015., osim redovitoga izlaženja Nove Istre, u planu su, samostalno ili u suizdavaštvu, sljedeći naslovi: Jelena Lužina, "Marija Crnobori" (mala monografija); Zvane Črnja, "Ex Histria" (izabrani eseji, uz 90. obljetnicu Črnjina rođenja); "Zbornik o Mariju Kalčiću" (u suradnji s Općinom Barban i dr.) i "Vatrometna Pula" Miodraga Kalčića (uvod u povijest pulskih filmskih festivala), u suradnji s Udrugom Sa(n)jam knjige u Istri.

U lipnju i srpnju "padaju" dvije važne obljetnice: ulazi se u 20. godište časopisa "Nova Istra" (sredinom lipnja) te se navršava 25 godina od osnutka ogranka (osnovan 2. srpnja 1990. u tadašnjoj Naučnoj biblioteci, danas Sveučilišna knjižnica u Puli). Sukladno tome, raspravljalo se o mogućem posebnom, prigodnom svesku časopisa Nova Istra, kao i o programu za obilježavanje godišnjice ogranka. Za te prigode ogranak nema namjenska sredstava.

Program na otvorenom za mlade pisce "Kod Marula", u pulskom Parku kralja Zvonimira, ove godine bit će održan sredinom svibnja.

Natječaj za 9. po redu Nagradu "Zvane Črnja" za najbolju esejističku knjigu bit će raspisan tijekom lipnja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter