Bogat program obilježavanja obljetnice Labinske republike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinština u četvrtak, 2. ožujka, obilježava 96. obljetnicu povijesnih događaja iz daleke 1921. godine, poznatih kao Labinska republika. Jedan je to od najznačajnijih povijesnih događaja istarskog poluotoka. Ovi su događaji ostavili neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek. Obilježavanje Labinske republike naša je obaveza poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće našeg kraja, rekao je na konferenciji za novinare labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Komemoracija

Obilježavanje ovog značajnog događaja za Labinštinu, uz gradonačelnika predstavili su i zamjenica raške načelnice Tajana Kovač, ispred međunarodne Udruge Atruim, njena potpredsjednica Irina Belušić Maggi, Gloria Sellan u ime Gradske galerije, Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja, te Alis Šaina, tajnica labinskog udruženja obrtnika.

Program obilježavanja trajat će od 27. veljače do 5. ožujka, uz mnoga događanja, kulturnog, sportskog, edukativnog i zabavnog karaktera, a u tom će razdoblju biti osvijetljena dva najveća rudarska spomenika na području grada, i to na lokaciji Pjacal, nekadašnje rudarsko dizalo – Šoht, te spomenik rudaru borcu, u centru grada. Činom osvjetljavanja rudarska ostavština dodatno dolazi do izražaja. Prvi je ovo korak Grada u tom smjeru, jer su već spremni idejni projekti za trajno osvjetljavanje ovih labinskih simbola.

Tajana Kovač, istaknula je kako će se komemoracija povodom 77. obljetnice rudarske tragedije u Raši održat 28. veljače u tamošnjoj vijećnici, dok će se dan kasnije predstaviti monografija uvaženog labinskog umjetnika Eugena Kokota.

Najznačajniji datum u rudarskoj povijesti Labinštine, 2. ožujka obilježit će se komemoracijom na Krvovoj placi u Vinežu, kraj Labina, u jutarnjim satima, a navečer će se u Gradskoj knjižnici održati projekcija novog promotivnog videa Grada i otvorenje arhitektonske izložbe "Cesare Valle", "Atrium and Restoration of Modern Architecture" i "Projekt Kova", te izložba fotografija Luce Massarija, Sandra Lendnera i Aleksandre Đorđić.

Program i u Zagrebu

Istog dana se u klubu studenata Istre "Mate Balota" u Zagrebu prvi otvara izložba fotografija "Žika Tasić – Svjedok vremena". Irina Belušić Maggi, predstavila je održavanje međunarodnog simpozija na temu urbanizma i arhitekture realizirane u razdoblju  nedemokratskih režima prošlog stoljeća, koji će se održati 3. ožujka u Gradskoj knjižnici Labin. Istaknula je da će predavači na simpoziju, biti renomirani stručnjaci s područja moderne povijesti, arhitekture, urbanizma, konzervatorstva i dizajna, Ulisse Tramonti sa Sveučilišta u Firenzi odjel arhitekture, Sonja Ifko s Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane, Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Sanja Cvjetko Jerković, diplomirani inženjer arhitekture.

Gloria Sellan, je napomenula kako se obilježavanje Dana Labinske republike, nastavlja 3. Ožujka, u Gradskoj galeriji Labin, otvorenjem izložbe radova Antuna Motike, a riječ je o izboru  umjetnikovih radova iz Zbirke umjetnina Grada Pule. Demetlika je pozvao javnost na zabavni dio programa, koji će se održati istog dana u večernjim satima, a počinje koncertom Franka Krajcara i Indivie u labinskom Rock caffeu, kojeg Grad Labin poklanja svojim sugrađanima.

Na konferenciji je rečeno da će se u subotu 4. ožujka, u jutarnjim satima održati rukometni turnir za dječake i šahovski turnir "Labinska republika", a u večernjim satima alternativna Labinska scena nastupit će za Dan rudara u Rock caffeu Labin.

Alis Šaina je napomenula kako će se i Udruženje obrtnika u suradnji s ugostiteljima sve vrijeme obilježavanja tog značajnog događaja, uključiti originalnom gastro ponudom odnosno "kovarskim" jelovnicima. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter