Bogat i zanimljiv interdisciplinarni pristup

Miroslav Bertoša, Jasenka Gudelj i Ivan Matejčić (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Miroslav Bertoša, Jasenka Gudelj i Ivan Matejčić (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Dr. Miroslav Bertoša i dr. Ivan Matejčić predstavili su knjigu Jasenke Gudelj "Europska renesansa antičke Pule" (Školska knjiga). Autorica, rodom Riječanka koja predaje na Odjelu za povijest zagrebačkog Sveučilišta, već se neko vrijeme bavi proučavanjem pulske povijesti.

- Likovna djela iz prošlosti, često pojednostavljeno i ne sasvim pogrešno zovemo spomenicima, i svatko ih ima pravo vidjeti i doživjeti na svoj način. Ova knjiga opisuje i valorizira kako su i koliko pojedini antički spomenici iz Pule postali trajne fraze u velikom rječniku renesansne arhitekture i time postali dijelom likovne kulture zapadnog svijeta, kazao je dr. Matejčić.

On je također istaknuo da u ovoj knjizi autorica piše o Areni, nekadašnjem Velikom rimskom kazalištu, Augustovom hramu i o Sergijevom slavoluku. Da je autorica predstavila novu, drukčiju vizuru nekih spomenika pulske povijesti naglasio je i dr. Bertoša, a kazao je i da je njezin pristup interdisciplinaran, da ima puno povijesnih podataka, a poput kolege Matejčića složio se u činjenici da je autorica postigla zamjetne rezultate, s detaljno objašnjenim i dokumentiranim podacima.

Dr. Matejčić je kazao da bi joj pozavidjeli i arhivisti, premda nije povjesničarka nego povjesničarka umjetnosti, i da je on prije dvadesetak godina ostao impresioniran njezinim rezultatima istraživanja o graditeljskoj ostavštini obitelji Scampicchio iz Labina.

Autorica je rekla da se tom temom bavila tijekom doktorskog studija u Veneciji, da je imala sjajne mentore, da Pula ima iznimnu baštinu, te da je ovaj grad oduvijek fascinira i nadahnjuje za istraživanja. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter