Bez značajnijih odstupanja u odnosu na lani

U rubrici ostalih kulturnih programa Pula Film Festival za 64. Pulski filmski festival dobiva 200 tisuća (Danilo MEMEDOVIĆ)
U rubrici ostalih kulturnih programa Pula Film Festival za 64. Pulski filmski festival dobiva 200 tisuća (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ovogodišnji županijski proračun za kulturu, koji će, kako smo već pisali poput prošle godine biti podijeljen na dva dijela, iznosi 2.129.000 kuna, za razliku od lanjskog u iznosu 2.148.580 kuna, s time da je njegov prvi dio, koji je odobren krajem godine na Skupštini Istarske županije, "težak" 1.484.000 kuna. To je nešto više nego lani, kada je taj dio proračuna iznosio 1.408.580 kuna.

Književnost i izdavaštvo dobivaju 94 tisuće kuna, što je povoljnije negoli prošle godine kada su dobili nešto više od 87 tisuća kuna.

Nešto više za knjige

Književnim manifestacijama ide 41 tisuća kuna, (dvije tisuće kuna manje nego lani), i tu je jedini gubitnik Gradska knjižnica Umag za 18. Forum Tomizza, koji će dobiti 12 tisuća kuna, umjesto prošlogodišnjih 14 tisuća. Na istoj razini kao lani su Gradska knjižnica Poreč za Booktigu s 15 tisuća kuna, Gradska knjižnica Poreč za Verše na šterni sa sedam tisuća kuna, te Pučko otvoreno učilište grada Rovinja, s također sedam tisuća kuna.

Potpora tiskanju obuhvaća objavljivanje šest naslova, a iznosi 51 tisuću kuna i bogatija je nego lani za 13 tisuća kuna. Po deset tisuća kuna dobit će pazinska izdavačka kuća "Josip Turčinović" za knjigu Marina Baldinija "Istarske freske", Srednja Europa za djelo Danijele Doblanović "Žrvanj života", Goran Filipi za "Lingvistički atlas istarskih čakavskih govora", a po sedam tisuća kuna Gradska knjižnica Pazin za prijevod djela Corrade Premude "A bordo di un guscio di noce", Zavičajni muzej Poreštine za djelo "Religio, fides, superstitiones" te Arheološki muzej Istre za Histriu arheologicu.

Što se tiče otkupa, ove će godine biti otkupljena za knjižnice knjiga "Legende istarskog sjevera" Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

Siromašnije "vizualne umjetnosti"

Glazbeno-scenska djelatnost s prošlogodišnjih skromnih 80 tisuća kuna, sada je došla do iznosa od 125 tisuća kuna, no pridodana joj je i filmska djelatnost. Najviše je, 40 tisuća kuna dobilo porečko Pučko otvoreno učilište za susret pjevačkih zborova "Naš kanat je lip", te 15 tisuća kuna za 56. koncerte u Eufrazijani, a niz manifestacija dobilo je deset tisuća kuna: Umjetnička škola Poreč za festival "Antonio Janigro", te za "Porečki tirando con pizzicato", Pučko otvoreno učilište Pazin za "Mali kanat", Tamara Obrovac za koncertni projekt "Transadriatica 4tet", POU Poreč za Porečdox, te Aleksandra Golojka za obilježavanje 25. godišnjice svog umjetničkog rada. POU Rovinj za Glazbeni poučak dobiva pet tisuća kuna, a manifestacija "Flauta, sax i prijatelji" isto toliko.

Zaštita materijalne kulturne baštine i muzeologija dobit će tisuću kuna više nego lani, odnosno 840 tisuća kuna. Najviše tu ide Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za izložbu "Ljubav i spolnost" i to ukupno 214 tisuća kuna, potom 82 tisuće Gradu Umagu za Statut Grada Umaga, a ostale stavke od 50 tisuća kuna namijenjene su sanaciji kaštela: Dvigrad, Paz, Rota u Bujama, Pazin. Ukupno 70 tisuća kuna ide restauraciji fresaka u župnoj crkvi sv. Nikole, a 50 tisuća restauraciji fresaka u samostanu sv. Mihovila u Vrsaru. Slijedi niz projekata, izložbi i kataloga muzeja koje prosječno dobivaju od pet do 20 tisuća kuna.

Vizualne umjetnosti malo su siromašnije nego lani, sada iznose 165 tisuća kuna, a prošle godine su iznosile 170 tisuća kuna. Ove je godine tim proračunom obuhvaćeno 16 programa i izložbi, a po 15 tisuća dobiva Muzej suvremene umjetnosti Istre za retrospektivne izložbe Aleksandra Garbina i Zdravka Milića, po deset za izložbe Tomislava Brajnovića, Marijane Pende te performanse u Istri. Artstairs, prilog stalnom postavu dobit će 7.500 kuna, studio MSUI-ja dobiva pet tisuća kuna, koliko i Museum shop. Za pedagošku djelatnost ovoga muzeja predviđeno je 2.500 kuna. Program galerije Rigo Arterija dobiva 20 tisuća kuna, a program Gradske galerije Labin isto toliko. Za Porečki Annale ići će 15 tisuća, izložbenom programu galerije Alvona ide deset tisuća kuna, a programu Tomislava Brajnovića "Večera s umjetnikom" isto toliko.

Nove medijske kulture dobivaju 15 tisuća kuna - identično kao i lani, i to za dva projekta. Po 7.500 kuna dobit će Branka Benčić za Cinemaniac i Neven Radaković za Soundpainting platformu.

Dvadeset tisuća kuna manje dobit će nematerijalna kulturna baština, i to za devet programa koji u prosjeku, izuzev manifestacije Općine Cerovlje "Supci pud mavricun" koja dobiva 15, dobivaju deset tisuća kuna. Dakle, deset tisuća kuna dobivaju Pišćaci i gunjci uz tanac na tavolac, Zarozgajmo na Ćićariji, Gerontofonia Noela Šurana, Bajsi u Draguću, Sveučilišna knjižnica u Puli za Istarske novine online, Sabor čakavskog pjesništva Žminj, POU Buje za Momjan 2017./kaštel Rota i okolica te Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula za narativno kazalište, predstavu Aleksandra Bančića "Štuorice od polnoći".

"Najbogatija" međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja je ove godine dvostruko "bogatija" nego lani, te iznosi 100 tisuća kuna za razliku od prošlogodišnje 51 tisuće.

Dani Vojvodine u Istri dobivaju 60 tisuća, INK za koprodukciju predstave Carla Goldonija "Le baruffe chiozzote" 20 tisuća, Muzej Lapidarium za Umjetničku rezidenciju Kuberton deset tisuća, a Maja Briski za internacionalni umjetnički projekt "Zid" deset tisuća.

U stavci "Ostali programi" Mara dobiva 50 tisuća kuna za kalendar XIIxII za 2018., a od ostalih kulturnih programa Pula Film Festival za 64. Pulski filmski festival dobiva 200 tisuća, Gradska knjižnica Pazin za program Kuće za pisce 90 tisuća, koliko i Kuća istarskih fresaka, Istarska kulturna agencija za Umjetničko blago istarske crkve 80 tisuća, Medit za dokumentarni film o Predragu Spasojeviću "Mapa puna snova" 75 tisuća, INK za Kazališnu zimu u Istri 40 tisuća, Tv Istra za emisiju o kulturi Istre Kultivator 40 tisuća, a Općina Marčana za 43. Susrete na dragom kamenu 30 tisuća. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter