Bez prave koncertne dvorane i simfonijskog orkestra, ali uspješno

Mlada nada - osmogodišnja Ana Kanižaj na koncertu Arena International (Danilo MEMEDOVIĆ)
Mlada nada - osmogodišnja Ana Kanižaj na koncertu Arena International (Danilo MEMEDOVIĆ)

Premda uvijek postoje "dežurni kritičari" koji komentiraju da se u Puli, osim ljeti, ne događa a ma baš ništa, mnoštvo koncerata, novopokrenutih festivala te uspjeha mladih glazbenika pokazuju da to baš i nije tako.

Eppur si muove

Istina, Pula, najveći istarski grad, i dalje nema pravu koncertnu dvoranu, isto tako, ne postoji stalni simfonijski orkestar, no stvari se, barem donekle, po malo miču.

Krizi unatoč, opstali su svi veći, ali i brojni etablirani manji festivali klasične glazbe, od rovinjskog BaRoMuSa, ljetne porečke koncertne sezone u Eufrazijani, Rovinjskog kulturnog ljeta, Festivala rane glazbe Dvigrad fest, koncerata klasične glazbe u Labinu i Umagu, pa sve do Fažanskih sutona i tradicionalnog Medulinskog koncertnog ljeta.

Poluotok radosti ove je godine bio na novoj lokaciji, u podzemlju Arene, i bio je iznimno dobro posjećen, a vrlo je bogat bio program glazbenih radionica Arena International, koji je osim pedagoškog dijela imao i zanimljiv i raznolik koncertni dio koji je održan na nekoliko lokacija - od Circola, do podzemlja Arene, Svetog Franje i Doma hrvatskih branitelja. Na završnom koncertu briljirala je nova glazbena nada, osmogodišnja violinistica Ana Kanižaj.

Novost je i festival Istarskog kulturnog sabora naziva Classical Music Festival, koji je nastao s ciljem približavanja klasične glazbe što širem krugu ljudi. Program je održan u galeriji C8, u prostoru Europskog centra za mir i razvoj kod Augustovog hrama, podzemlju Arene te na Forumu. Tim se koncertom Pula priključila ostalim europskim prijestolnicama u svjetskom obilježavanju 260. obljetnice rođenja i 225. obljetnice smrti glazbenog velikana W. A. Mozarta.

Muzička akademija u Puli je također održala niz koncerata - kako svojih studenata i profesora, tako i gostiju iz raznih krajeva uz masterclasse eminentnih glazbenih pedagoga. Posebno je istaknuto bilo koncertriranje Akademskog simfonijskog orkestra, te nastupi Akademskog mješovitog zbora i Akademskog harmonikaškog orkestra koji su nastupali diljem Istre, ali i u inozemstvu. (V. BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter