Beograd: Umrla glumica Ružica Sokić

Ružica Sokić
Ružica Sokić

U Beogradu je nakon duge bolesti, u dobi od 80 godina, preminula filmska, kazališna i televizijska glumica Ružica Sokić, objavljeno je u četvrtak.

Ružica Sokić je rođena 14. prosinca 1934. u Beogradu kao kći trgovca i suvlasnika lista Pravda Petra Sokića. Kao djevojčica sudjelovala je u Dječjoj radiodramskoj grupi Radio Beograda, a 1958. je diplomirala glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Beogradu.

Glumila je u više od 180 filmova i televizijskih serija, najveće uspjehe ostvarila je glavnim ulogama pjevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" i uličarke u filmu "Žuta". Zahvaljujući posebice ulogama u televizijskim serijama, uživala je popularnost na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Komedija "Tesna koža" donijela joj je najveću popularnost, a neke od njenih kasnijih velikih uloga su Taska u filmu "Zona Zamfirova" i kuma Anica u popularnoj seriji "Greh njene majke".

Igrala je na scenama skoro svih beogradskih kazališta - u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom pozorištu, Gardoš teatru, KULT teatru, Otvorenom pozorištu studentski grad, Modernoj garaži, Pozorištu Slavija.

Za svoj filmski i kazališni rad dobila je brojne nagrade i priznanja - od Zlatnih Arena u Puli do Sterijinog pozorja, a "Dobričin prsten", nagrada Udruženja dramskih umjetnika Srbije za životno djelo, dodijeljen joj je 2011. godine.

Knjigu sjećanja "Strast za letenjem" objavila je 2010.

Datum komemoracije i pokopa bit će naknadno objavljeni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter