Barban: Otkriveno spomen-obilježje Mariju Kalčiću

Brončano poprsje Mariju Kalčiću otkrio je njegov sin Boran
Brončano poprsje Mariju Kalčiću otkrio je njegov sin Boran

U sklopu obilježavanja 80. godišnjice rođenja Marija Kalčića (1934. - 1986.), danas je u središtu Barbana ispred "stare škole", budućeg općinskog središta, otkriveno spomen-obilježje ovom istaknutom istarskom intelektualcu, promotoru zavičajnosti, publicistu, uredniku i esejistu.

U prisustvu brojnih Kalčićevih prijatelja i suradnika te koordinatora cijele svečanosti Branka Blažine, brončano poprsje, rad akademskog kipara Mate Čvrljka, otkrio je njegov sin Boran Kalčić. Utjecao na intelektualce Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti i idejna začetnica postavljanja biste, u nadahnutom je govoru kazala da je skroman, a beskrajno darežljiv Mario Kalčić, direktno ili indirektno, utjecao na cijelu jednu generaciju intelektualaca i autora, istaknuvši pritom posebno njegovu monumentalnu ulogu u Čakavskom saboru. Pohvalila je i kipara Čvrljka kao izuzetnog portretistu koji zna ući u nutrinu samog čovjeka, i čija je jučer otkrivena bista uhvatila i Kalčićev osmijeh i njegovu višeslojnu narav.

- Ovo je čin povratka Marija Kalčića u njegov zavičaj iz kojeg. zapravo, nikad nije ni otišao, kazao je načelnik Barbana Denis Kontošić.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule, a županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica obećao je županijsku podršku inicijativu da se iduće godine tiska i zbornik o Mariju Kalčiću. (NAPISAO Zoran ANGELESKI; SNIMIO Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter