Bajkovitom predstavom otvoreni 17. Dani Julesa Vernea

Iz predstave "Preko grma, preko trna"  (D. ŠIŠOVIĆ)
Iz predstave "Preko grma, preko trna" (D. ŠIŠOVIĆ)

Jedna je mlada vila poželjela vidjeti svijeta pa je malko izašla iz svoje velebitske šume u kojoj je živjela u sigurnosti i miru, ali se prilično prevarila: najprije ju je orko odveo jako daleko od doma, zatim joj je još i urečljivac pokvario dan, onda je morala nadmudriti moru, bježati od pasoglavca, spašavati se od zločeste coprnice, zajedno s krsnikom suprotstaviti se štrigama, prepustiti se moćnoj buri i na kraju se sprijateljiti s macmalićem koji joj je pomogao da se vrati kući.

Kratak je to sadržaj vrlo zanimljive, atraktivne i duhovite predstave "Preko grma, preko trna", čijom su izvedbom za najmlađu pazinsku publiku u utorak otvoreni 17. Dani Julesa Vernea u Pazinu.

Autorica teksta, sačinjenog prema motivima hrvatskih narodnih predaja o nadnaravnim bićima, je Nina Horvat, režirala ju je Frana Marija Vranković, a u njoj vrlo nadahnuto glume Petra Težak i Ivan Bošnjak. Predstava je nastala u produkciji Teatra Tirena iz Zagreba.

Iako je predstava namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, na njenoj pazinskoj izvedbi u publici se našlo i dosta djece predškolske dobi, što joj je neočekivano dalo novu dimenziju, koju glumci možda nisu planirali, ali su vrlo vješto odreagirali na dječje upadice, dobacivanja, navijanja, pitanja i savjete. Rodila se tako interakcija glumaca s mladom publikom koju bi doista teško bilo planirano režirati: djeci je tako sve bilo vjerojatno još zanimljivije, a starijima duhovitije.

Dani Julesa Vernea nastavljeni su danas otvorenjem izložbe dječjih radova na temu "Neobično i tajanstveno mjesto", a sutra se program nastavlja radionicama o tradicijskim igračkama i puhanju stakla od 17 sati u Etnografskom muzeju Istre, te predstavljanjem stripa "Mathias Sandorf" u Kaštelu u 19 sati. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter