Autor stvorio zamišljen svijet

Duje Jurić (N. O. R.)
Duje Jurić (N. O. R.)

Ovogodišnji ciklus R. A. P.-a/Rovinjskog art programa, koji se ljeti održava u sklopu izložbene djelatnosti Zavičajnog muzeja grada Rovinja okončan je izložbom akademskog umjetnika Duje Jurića.

Autor se predstavio samostalnom izložbom slika iz ciklusa naslovljenog "Memo - Chip", na kojima se nalaze motivi mreža strogih geometrijskih oblika koje povjesničari umjetnosti svrstavaju u "novu geometrijsku apstrakciju". Riječ je o naslikanim karticama memorijskih čipova, koje oblikuju prostor i pretvaraju ga u memorijsku kutiju. Istovremeno, slike su to koje izazivaju divljenje i strahopoštovanje jer pričaju priču o tehnologiji, napretku, prolaznosti i protočnosti vremena. Dakle, riječ je o jednom posebnom autorovom svijetu, odnosno svijetu kakvim ga umjetnik vidi.

Suvremeno i jednostavno

- Svijet je to koji nam umjetnik minimalističkim pristupom predstavlja na suvremen i krajnje jednostavan način. Put kojim memorija putuje kroz prostor i vrijeme postaje svijet pun dubokog simboličkog naboja. Slike su prožete geometrijskim oblicima, njihovim apstraktnim formama koje znače istovremenu bezvremenost, prošlost, kao i sadašnjost. Naslikani geometrijski oblici potiču slobodno lutanje mašte, time postaju dio podsvjesne naravi našeg uma stvarajući vizije koje pripadaju dimenziji nestvarnosti. Umjetnik teži bezvremenosti i vraćanju u život poput staroegipatskog faraona koji je svoju bezvremenost ugradio u piramidu. Tamo postoje tajne sobe sjećanja u kojima je sadašnjost prošlost koja se u trenutku sadašnjosti pretvara u budućnost jer jednog će dana, ako preživi putovanje, postati sadašnjost.

Memorijski sarkofazi

Memorijski su chipovi sarkofazi u kojima je pamćenje konzervirano, balzamirana prošlost koja putuje kroz vrijeme. Jednog će dana po završetku putovanja prošlost uskrsnuti u sadašnjost, zapisao je u predgovoru pratećeg kataloga viši kustos Muzeja Dario Sošić.

Inače, Duje Jurić diplomirao je na ALU-u u Zagrebu početkom osamdesetih godina i u periodu od 1982. do 1985. godine bio suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Od 2000. godine radi u Muzeju suvremene umjetnosti - kao docent, potom izvanredni te od 2010. godine i kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorski je
realizirao 74 samostalne i sudjelovao na 150 grupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu. Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima i lani dobivene nagrade "Miroslav Šutej". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter