Artrezidencija: Pobjednica Slavica Marin

Artrezidencija u Umagu
Artrezidencija u Umagu

Kolektivna izložba likovnih radova proisteklih iz prve ArtRezidencije Istraturist Artuma otvorena je u Muzeju Grada Umaga. Za pobjednicu prve ArtRezidencije proglašena je Slavica Marin kojoj je pripala nagrada u iznosu od 5.000 kuna. Izloženi su radovi dvoje prošlogodišnjih dobitnika nagrade Istraturist Artuma, Ivone Verbanac i Antonie Čačić te četvero pozvanih umjetnika s područja Umaga, Milana Marina, Roberta Krajcera, Slavice Marin i Tanje Paćenić, koji su sudjelovali u ArtRezidenciji.

ArtRezidencija je u sklopu Istraturist Artuma održana ove godine prvi put i to od 12. do 17. rujna u Katoru, sjeverno od Umaga, na otvorenom uz ostatke rimske maritimne vile, danas u sastavu hotela Melia Coral. Rezidencija je uključivala smještaj za nagrađene autore te, za sve sudionike radni prostor i materijal za rad.

- Namjera nam bila je da umjetnici, smješteni u ambijentu zaštićene kulturne baštine, razmotre rezultate arheološko-povijesnih istraživanja s aspekta vizualne kulture te da kroz interdisciplinarni istraživački pristup odgovore svojim vizijama i promišljanjima. Vizije i poruke radova prve ArtRezidencije, formirane prema tim smjernicama, mogle bi biti poticaj generiranju novih umjetničkih promjena u budućnosti, uvodno je pojasnila Biljana Bojić, autorica projekta, ravnateljica i kustosica Muzeja grada Umaga.

- Projekt Artum, pored bijenalne stručne selekcije, valorizacije i prezentacije radova svakog umjetnika, kruni svoju kulturološku vertikalu rezidencijalnim boravkom umjetnika u kompleksu Istraturista. Time se isprepliću partnerski turizam i kultura u zajednički posao, što postaje više misijom no biznisom, rekla je povjesničarka umjetnosti i selektorica 1. ArtRezidencije Gorka Ostojić Cvajner.

- Kao kompanija koja društvenu odgovornost stavlja na visoko mjesto prioriteta u poslovanju, Istraturist je iznimno ponosan što ima mogućnost biti partnerom i ovog projekta u kulturi u koji se kroz godine uključuje veliki broj umjetnika. Kultura i turizam u Umagu tako dobivaju novu dimenziju suradnje, izjavila je direktorica korporativnih poslova Istraturista Arlen Brozić.

Nakon dodjele nagrada prezentiran je i katalog manifestacije, te se uz foto materijal prikazan na drugom katu Muzeja moglo još jednom vratiti i upoznati s tijekom realizacije projekta Istraturist Artuma ove i prošle godine. Izložba radova s prve ArtRezidencije Istraturist Artuma ostaje otvorena do 28. studenog 2014. u izložbenim prostorima Muzeja i Galerije Marin. (C. B. GALIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter