Apoksiomen stigao u Louvre

Sve je spremno za izložbu – Apoksiomen u Louvreu (Foto Louvre)
Sve je spremno za izložbu – Apoksiomen u Louvreu (Foto Louvre)

Apoksiomen, veličanstveni brončani kip grčkog atleta iz 2. stoljeća prije Krista, doputovao je u pariški muzej Louvre. U Parizu gostuje u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici", a bit će izložen do 25. veljače iduće godine u dvorani Rotonde de Mars na Odjelu za grčke, etruščanske i rimske starine.

Ta se dvorana nalazi u krilu Denon, u kojemu su inače izložena djela nefrancuskih umjetnika, uključujući i djela talijanskih majstora, poput Da Vincijeve "Mona Lise", pa se pretpostavlja da će ga tijekom tri mjeseca vidjeti više od dva milijuna posjetitelja.

Kip je 1996. godine otkriven na dubini od 45 metara kod otoka Vele Orjule jugoistočno od Lošinja, izvučen je travnju 1999. godine i kasnije u potpunosti restauriran, a danas se - do završetka Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju - čuva u muzeju Mimara u Zagrebu.

Dosad je pokazan javnosti na više izložbi, između ostaloga i u Firenci, ali je gostovanje u jednom od najpoznatijih svjetskih muzeja Louvreu zasigurno najznačajnije do sada.


Podijeli: Facebook Twiter