Antika na suvremen način


U galeriji Cvajner u sastavu nedavno održane manifestacije dana antike u Puli - Pula superiorum, održana je izložba šest autorica koje su predstavile antiku na suvremen način, kako i glasi naslov izložbe.

Svoje su radove predstavile Kristina Kalogjera, Alma Kugić, Iva Milaković, Anna Rupenović, Marina Vojnić i Ivana Vojnić Vratarić. Kako je rekla autorica projekta, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner "pozvali smo mlade slikarice, kiparice, multimedijalne umjetnice, dizajnerice i modne stilistice iz Pule, one koje su visoko educirane na fakultetima u zemlji i inozemstvu, a diplomirale su od 2011. do 2015. godine, one koje imaju skromnu izlagačku praksu, a kapital im je dar i stečeno znanje".

Ona je istaknula da se u ovome projektu tražilo od autorica reinterpretativnu, nedoslovnu transformaciju baštinskog blaga antičke Pule u novi, ali autentičan i autorski diskurs "u koje nema direktnog prijenosa, prijepisa i doslovnih citata u formi slike, grafike, popratnih skica, skulpture, modnog dizajna i dizajna".

Kristina Kalogjera skicama i crtežima metodom forenzičke znanosti nastoji rekonstruirati lice magične Agripine dodavanjem silikonskoga nosa, dok se Alma Kugić okrenula kulturnoj baštini antičke Grčke. Iva Milaković posegnula je za manje glamuroznom riznicom arhitektonskih ukrasa antičke Pule, dok je Anna Rupenović serijom "Rimljani" odredila stilnost svojih skica i crteža.

Martina Vojnić u tehnici kartonskog tiska izvela je seriju grafičkih zapisa, dok je Ivana Vojnić Vratarić umjetnica koja je svoje djelovanje vezala za dva potpuno različita medija, ples i slikarstvo. Izložbu je organizirala galerija Cvajner u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule i Illustrisom iz Pule. V. B. 


Podijeli: Facebook Twiter