6. ETNOfilm: Fotografije Petra Nagliča

Nagličev fotografski opus iznimno je važan za etnološku struku (N. O. R.)
Nagličev fotografski opus iznimno je važan za etnološku struku (N. O. R.)

U sklopu 6.ETNOFilma sinoć je u rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti "Batana" otvorena izložba fotografija Petra Nagliča -"Od domaćeg praga do Jeruzalema", koju organizacijski potpisuju Etnografski muzej Istre i Slovenski etnografski muzej. Izložba predstavlja dio bogate fotografske ostavštine četkarskog majstora Petra Nagliča iz Šmarce kod Kamnika. Snimljene su u vremenu od kraja 19. stoljeća pa sve do šezdesetih godina 20. stoljeća te prikazuju različite događaje iz autorovog života i života lokalne zajednice, kao i zapise s njegovih putovanja.

- Nagličev fotografski opus iznimno je važan za etnološku struku. Njegove fotografije su neprocjenjiv izvor za proučavanje lokalne povijesti i života okolice Kamnika u prvoj polovici 20. stoljeća. Osim što su bitne za proučavanje razvoja četkarskog zanata između dva rata, istraživače crkvene povijesti i sakralne baštine one su posebno dragocjene za fotografsku struku jer su uzorno dokumentirane, uređene i opremljene podacima o mjestu, vremenu i sadržaju, rekla je, prigodom svečanosti otvorenja izložbe Bojana Rogelj Škafar, ravnateljica Slovenskog etnografskog muzeja.

Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, istaknula je da se ovom izložbom i fotografijama brišu granice između autorskog i fotografskog.

Dio fotografske zbirke Petra Nagliča, koja je inače sastavljena od više od 10 tisuća staklenih i poliesterskih negativa i njima pripadajućih pozitiva, u CVU "Batana" može se razgledati do 30. travnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter