21. EX tempore: Bojanu Šumonji prva nagrada žirija

(M. ROSANDA)
(M. ROSANDA)

Pobjednik 21. izdanja slikarske manifestacije Ex tempore, održane jučer u Grožnjanu, je pulski akademski umjetnik Bojan Šumonja, a nagradu od 2.500 eura je osvojio za rad "Tiepolov sin".

Stručni žiri -  kojim je predsjedavao Ludovico Pratesi, povjesničar umjetnosti iz Rima, a činili su ga i: Renzo Grigolon, profesor i povjesničar umjetnosti iz Trsta, Marco Puntin, vlasnik galerije i povjesničar kinematografije iz Trsta, Lorella Limoncin Toth, povjesničarka umjetnosti iz Buja, Maida Božeglav Japelj, kustosica Obalne galerije iz Pirana, te Eugen Borkovsky, kustos i voditelj grožnjanske galerije Fonticus - odlučio je da je Šumonjin rad, u konkurenciji od ukupno 425 autora, zaslužio nagradu zahvaljujući snažnoj izražajnosti, kvaliteti tehnike i suptilnoj ironiji, čija dvosmislenost može biti protumačena na različite, ali uvijek efikasne načine.

Brojni posjetitelji

Druga nagrada u iznosu od 1.500 eura otišla je u ruke Nicoli Tomasiju, umjetniku iz Gorizie, za rad "Block 1", dok je treća nagrada u iznosu od tisuću eura pripala umjetniku Saši Kosanoviću iz Zagreba za fotografiju pod nazivom "Smrt fašizma".

Nagradu sponzora osvojila je Nataša Bezić, a nagradu samostalne izložbene prezentacije u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu osvojila je Renata Pentek Šimoković.

Za razliku od lani kada je manifestaciju pokvarila kiša, ove je godine topao jesenski dan išao na ruku organizatorima i u slikoviti Grožnjan privukao brojne posjetitelje, ljubitelje umjetnosti, umjetnike iz cijele Istre, ali i Hrvatske, te susjednih zemalja, koji su razgledali radove izložene po svim trgovima i ulicama, a koji su Grožnjan učinili galerijom na otvorenom.

Punoljetnost manifestacije

Čestitke svim sudionicima, a posebno nađenima uputili su grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, ravnatelj Narodnog sveučilišta u Trstu Fabrizio Somma, te predsjednik Talijanske unije Furio Radin koji je rekao kako je manifestacija ove godine postala punoljetna, te da im je čast biti njen organizator. Svečanosti proglašenja pobjednika prisustvovali su i talijanski konzul u Rijeci, Renato Cianfarani, predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremul, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i predsjednik Zajednice Talijana Grožnjana Mauro Gorjan. Organizatori grožnjanskog Ex temporea su Narodno sveučilište iz Trsta i Zajednica Talijana Grožnjan. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter