"Vrijeme koje nestaje" na negativima

Rad s izložbe
Rad s izložbe

"Vrijeme koje nestaje" naziv je izložbe Matije Debeljuha koja je otvorena sinoć u zagrebačkoj galeriji Vladimir Bužančić. Izložbu čini kompleksna instalacija koja obuhvaća različite medije, jezike i materijale (fotokolaži, light box, knjiga umjetnika, video), a u kojoj središnje mjesto zauzima niz pronađenih fotografskih negativa koje je umjetnik pronašao u napuštenom foto laboratoriju svog oca, a od kojih većina nikad nije bila razvijena.

Pronađeni negativi ključan su formativni materijal oko kojeg se gradi instalacija, kao što su ključni i za njezino razumijevanje, a prikazuju svakodnevne obiteljske prizore, portrete djece, a uključuju i (auto)biografski element - portrete umjetnika kao djeteta.

- Uspostavljanjem veze s prošlošću, uglavnom putem slika kao alata pamćenja, umjetnici pokušavaju razumjeti i definirati vrijeme, dok umjetnička istraživanja arhiva postaju katalizatori za veliki broj djela unutar suvremene umjetničke produkcije. Sagledavanje arhiva postaje alat za rekonstruiranje povijesti, a radovi umjetnika specifičan prostor za očuvanje sjećanja. Aproprijacija slika i priča iz prošlosti često označava stvaranje različitih narativnih metodologija, gradeći spone prema sadašnjosti, dok istovremeno podiže svijest o individualnim, osobnim ili alternativnim i marginaliziranim (pri)povijestima, navodi u predgovoru kustosica izložbe Branka Benčić. Izložba će biti otvorena do 10. svibnja.

Matija Debeljuh rođen je u Puli 1980. godine. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu diplomirao je Dizajn vizualnih komunikacija - video oblikovanje. Godine 2003. predstavljao je Hrvatsku na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Dosad je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a eksperimentalni filmovi i video radovi prikazivani su mu na domaćim i međunarodnim festivalima na kojima su osvojili značajne nagrade. S Brankom Benčić otvorio je u Vodnjanu 2013. godine Apoteku - prostor za suvremenu umjetnost.

Izložba će biti otvorena do 10. svibnja. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter