"Vital Signs" o LGBT pokretu u SAD-u

S izložbe "Vital Signs"
S izložbe "Vital Signs"

U srijedu, 21. siječnja 2015. u 19 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojc bit će otvorena izložba fotografija američke autorice Diane Kresh "Vital Signs" na kojima je zabilježeno nekoliko posljednjih godina LGBT pokreta u SAD-u. Naslov izložbe, kako navodi autorica, sugerira "živost svojstvenu trenutnoj razini aktivizma, ali i način kako se ta živost manifestira kroz retoriku organiziranih prosvjeda i kroz pravne borbe koje se vode na najvišim sudovima u državi".

- Borba za bračnu jednakost još nije gotova, ali pravila sudjelovanja su se promijenila, što se pogotovo očituje u naglašavanju riječi kao što su "ljubav", "obitelj" i "prava" u jeziku zagovornika prava LGBT zajednice. Fokusirajući se na bračnu jednakost, homoseksualne osobe žele da ih se percipira da su "baš kao i svi drugi" tj. kao osobe koje s heteroseksualcima imaju mnoga zajednička uvjerenja i vrijednosti, kao i ciljeve i težnje: stabilne odnose, jednaku zaštitu pred zakonom i neotuđivo pravo da budu sretni, kaže autorica izložbe. Kresh je ravnateljica Arlington County Public Library u Arlingtonu, država Virginia, a prije tog imenovanja, radila je 31 godinu u Kongresnoj knjižnici.

Izložba je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a i otvorenju će prisustvovati Christian Wright, Savjetnik u Uredu za odnose s javnošću veleposlanstva.

Osim izložbe, posjetitelji će moći pogledati dokumentarni film "Citizen King", koji će se prikazati u povodu nedavne godišnjice rođenja Martina Luthera Kinga, velikog američkog humanitarca, aktivista i vođe pokreta za građanska prava afroameričkog stanovništva u SAD-u.

Prije prikazivanja filma atmosferu će zagrijati pulski zbor Praksa s nekoliko pjesama koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih.

Izložba će biti otvorena do 31. siječnja., a moći će se razgledati svaki radni dan od 17 do 21 sat. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter