Virtuoz iz Turske u interakciji s rovinjskom publikom


Hakan Ali Toker nije glazbenik bez pokrića, a Rovinjci nemaju festival anonimnih. Nakon prošlotjednog koncerta u sv. Eufemiji s Katjom Markotić i ruskim dirigentom Maximom Fedotovom, niz od 12 nastupa raznih kvalitetnih izvođača ovogodišnje 20. edicije Ljetnog Festivala Rovinj, nastavlja se istim tempom. Ovoga puta, izvrstan koncert je održan u rovinjskom Multimedijalnom centru, a nastupio je Hakan Ali Toker.

Riječ je o glazbeniku koji je uveo suvremenu tursku glazbu za klavir u Ukrajinu, piše uz ostalo u popratnom materijalu koncerta, te je istaknuto da je Hakan Ali Toker pohađao i tečajeve elektroničke glazbe, jazza, svira klavir, kanun, harmoniku i čitav niz drugih instrumenata s klavijaturama. Također je uveo tursku glazbu i druge etničke žanrove u američke škole, a organizira i informativne koncerte u turskim školama, na sveučilištima te u gradovima kako bi predstavio primjere zapadnjačke i turske glazbe mladoj generaciji.

Ono što smo doživjeli i svojim očima vidjeli jest da Toker neće sjesti za svoj klavir i izvesti Bacha, Mozarta, Mancinija, Satiea, Liszta, Brahmsa, Chopina, McCartneya, Gounoda i Kalkbrennera koji su bili na programu klavirskog recitala već će ustati sa stolice, komunicirati s publikom, uputiti im koju šarmantnu riječ, a na kraju svega priupitati ih što žele da im još odsvira.

I tako, tog ponedjeljka navečer na koncertu u rovinjskom MMC-u gledatelji u publici nisu bili samo uobičajeni gosti s ulaznicom već im je glazbenik dao mogućnost da budu kreativni i sugeriraju koji komad zaista žele čuti. Želja je bilo puno pa je snalažljivi Hakan Ali Toker napravio mix poput kakvog DJ-a. Boccherini i Sinatra odjednom su stali u istu izvedbu, zašto ne?!(P.BARIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter