"Transformacija" od straha k oslobođenju

Jadrana Horvatić u 'Transformaciji' (M. ANGELINI)
Jadrana Horvatić u 'Transformaciji' (M. ANGELINI)

U galeriji Vincent iz Kastva u sklopu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula proteklih se dana odvijao multimedijalni projekt "Transformacija 1402104" čiji će se svečani odlazak upriličiti danas u 15 sati. Za razliku od sličnih projekata gdje je promatrač tek pasivni lik, on je ovdje protagonist pa onaj tko dođe može proći cijelu transformaciju iz naslova kroz koju vodi autorica Jadrana Horvatić, a to je transformacija od straha k oslobođenju.

- Ovdje se stavljate u ulogu dobronamjerno, autorica se već izložila, i ne zovem ljude da čine išta osim onog što činim ja sama. Umjetnost je najnježniji oblik upoznavanja čovjeka s njegovom beskonačnom kreativnošću, objašnjava Horvatić. Onaj tko bude želio, pod njenim će vodstvom moći proći cijelu priču, svih 14 postaja, no prvo će morati staviti masku, rukavice i krila. Isto tako, današnji svečani odlazak bit će upotpunjen videoprojekcijom Bruna Lovrenčića.

Cijeli projekt bazu ima u nečem što se zove "Deklaracija transformacija", koju je također napisala Horvatić. "Ona podrazumijeva da se prije svega deklarirate kao čovjek, kao stvaratelj, znači da imate bezgranične kreativne mogućnosti i kao jednakovrijedna osoba s gotovo osam milijardi ljudskih bića te morate osvijestiti da ste utjecajni sudionik nebrojenih sustava", objašnjava autorica.

- Prva stvar koja je potrebna da bismo promijenili svoje djelovanje su riječi koje govorimo, ali prije tih riječi moramo nešto misliti, a da bi se naše riječi podudarale s našim mislima, moraju se podudarati s našim djelima. Smatram da se prije misli treba osloboditi straha, kaže Horvatić. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter