"Toplina" Zorana Todorovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu "Biennala industrijske umjetnosti" u Labinu, te izložbi koje se održavaju, u tijeku je multimedijalni projekt Zorana Todorovića, umjetnika iz Beograda pod nazivom "Toplina" s kojim je nastupio na 53. Venecijanskom bijenalu.

Izložba, koja je postavljena u prostorima bivšeg rudarskog kupatila, Lamparne, sastoji se od dva monitora na kojima se prikazuje cjelokupna video dokumentacija, koja je pratila postupak dobivanja filca napravljenog od ljudske kose, od šišanja i prikupljanja kose, preko skladištenja i čišćenja do transporta i tvorničke proizvodnje filca u tvornici, ali i modna revija kreatorice Aleksandre Lalić koja je od tog  ljudskog "bio-otpada" napravila modnu kolekciju. Na stalku su predstavljeni i primjeri filca.

Kosa je prikupljana gotovo godinu dana (u 240 salona ošišano je približno 200.000 ljudi), a da bi projekt uopće bio realiziran, uključivao je i osnivanje tvrtke, pa je tijekom produkcije rada umjetnik bio i poduzetnik s 440 djelatnika.

Kao umjetnik čiji je rad dospio pred oči javnosti tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, Zoran Todorović artikulira svoj skepticizam prema utješnim idejama društvenog progresa, emancipacije i naizgled benevolentnih društvenih regulacija. Njegovi projekti su opservacije i izvođenja biopolitičke kontrole koji istražuju načine na koje se tijelo i njegovi "proizvodi" mogu koristiti kao "sirovine" za uznemirujuće provokacije. U mnogim od svojih ranijih projekata, Todorović je upućivao izazov granicama predstavljanja i participacije, kao i etičkim normama i estetskim standardima.

Zoran Todorović rođen je u Beogradu 1965. živi i radi kao docent na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Izbor samostalnih izložbi uključuje: Toplina, 53. Venecijansko bijenale, Nacionalni paviljon Srbije, Venecija (2009), Intenzitet afekta, Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine, Novi Sad (2009), Asimilacija 4, SC Galerija, Zagreb (2006), Artspace, Sidnej (2005), Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb (2004). Izbor grupnih izložbi uključuje: Experience of Closeness, Toki Art Space, Tokio (2009), Ars Electronica Festival, Linc (2008), O normalnosti. Umjetnost u Srbiji 1989–2001, Muzej suvremene umjetnosti, Beograd (2005), Anthologie der Kunst, ZKM, Karlsrue (2005), L ‘Art video de Serbie, Centre Pompidou, Pariz (2005), (NRLA) – Eat it, Kampnagel, Hamburg (2004), Blood and Honey, Kolekcija ESSL, Beč  (2003), CTRL [SPACE], ZKM, Karlsrue (2001). (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter