"That's it": Transformacija tijela i prostora

Sabine Molenaar u svojoj solo izvedbi (D. ŠTIFANIĆ)
Sabine Molenaar u svojoj solo izvedbi (D. ŠTIFANIĆ)

Posljednja večer festivala plesa i neverbalnog teatra započela je vrlo dobrom predstavom "That's it" Sabine Molenaar (Belgija) u Mediteranskom plesnom centru. Ova talentirana plesačica, koja je u sat vremena pokazala neslućene potencijale tijela, nevjerojatnu gipkost, spretnost, nadahnutost i strast, potpisuje i koncept te realizaciju ove točke.

Riječ je o solo predstavi, koju izvođačica "drži" sat vremena uz nevjerojatno umijeće. Ona lebdi između raznih slojeva stvarnosti, bježeći i pronalazeći se opet te otimajući se noćnim morama, a pokret, koji se može pričiniti izvan svake dimenzije stvarnosti i mogućnosti, prikazuje snove koji transformiraju tijelo, vrijeme i prostor.

Priča nije povezana s nekog narativnog gledišta, tu se vrlo brzo izmjenjuju sjećanja i asocijacije, i zorno je da ništa nije onako kako se čini. Postoji samo pitanje gdje prestaju snovi, a počinje stvarnost? Autorica, ujedno i izvođačica, koristi široki raspon plesnih monologa i stilova - ona je u stanju svašta ispričati kroz pokret i jezik plesa.

Sabine Molenaar rođena je 1985. u Nizozemskoj. Diplomirala je ples te se usavršavala kod raznih eminentnih plesnih pedagoga. "That's it" je osvojio prvu nagradu na ACT festivalu u Bilbaou i nagradu za najbolji ženski talent Kazališta Aan Zee' u gradu Oostende, u Belgiji. Trenutno je na međunarodnoj turneji. U ožujku 2015. u Nizozemskoj će biti premijerno izvedena njena druga predstava pod nazivom "Touch me!".

Druga predstava večeri bila je u znaku simbioze raznih umjetnosti. Španjolski "Deal" Atempo Circa rađen je po konceptu Matíasa Marréa, koji je i jedan od koreografa te izvođača.

U ovoj predstavi miješaju se jezici cirkusa i plesa da bi nam razotkrili nove dimenzije predmeta, drugih ljudi ili nas samih, uvijek u dijalogu s razumnom moći glasa Nihana Devecioglua.

Tu dolaze do izražaja višestruke snage koje transportiraju tijela i pokreću maštu. Predstava je u znaku vrsnih izvođača te tematiziranja tijela i njegovih mogućnosti ne samo u ključu plesa, već umjetnosti općenito.

Da je predstava i nešto kraća, ne bi gubila na snazi, možda bi bila još i više dojmljiva. No, publici se vrlo svidjela te su pažljivo promatrali svaki pokret vrlo uigranih plesača.

Atempo Circ nastao je u Barceloni 2009. kao projekt istraživanja novih oblika stvaralaštva i umjetničke razmjene utemeljene u cirkusu, plesu i kazalištu. Ova plesna kompanija nastala je u želji da se spoje elementi cirkuske, koreografske i glazbene vizije stvarnosti kako bi se iznašao vlastiti jezik izvedbe.

Hladna večer pod svetvinčentskim zvjezdanim nebom nije umanjila užitak ljubiteljima plesne umjetnosti. Najhrabriji su za kraj večeri pogledali "Sizifov Pink" Martine Nevistić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter