"Sopac ud mirakuli" bez dobnih granica

Sopac ud mirakuli (D. ŠTIFANIĆ)
Sopac ud mirakuli (D. ŠTIFANIĆ)

Iza naziva "Sopac ud mirakuli" krije se prilagodba poznate bajke braće Grimm "Čarobni frulaš" koju je Teodor Tiani priredio za Teatar Naranča.

Premijera je održana u subotu navečer u punoj dvorani narančastih stolica, a riječ je o prvoj predstavi na čakavici ovoga kazališta, što je svakako vrlo važno za očuvanje dijalektalne riječi kod najmlađih. Na zabavan način, s puno duhovitih replika, rima te uz sudjelovanje i najmlađih, članova Dramskog studija Naranče, od svih Narančinih predstava ova je možda ona koja, sa strukturalnog gledišta, se najviše sviđa starijoj publici koja je percipirala i prepoznala širi kontekst fabule i po(r)uke.

No, djeci, kao primarnoj publici predstava se jako svidjela, posebice zbog vrlo živahnih glumaca koji su cijelo vrijeme aktivni na sceni, zbog brzih izmjena radnji, a i zbog dijalekta prezentiranog na tako zabavan način, uz uvijek zabavne rime.

U ovoj se predstavi otkriva tko je čarobni frulaš, kakve su njegove moći, kako će se stanovnici Hamelina riješiti najezde miševa, a tu je dakako i jedna lijepa, nježna ljubavna priča, općeprisutna po(r)uka o dobroti i poštenju te o čistome srcu, ispričana na jedan malo drukčiji način.

Prikladnu glazbu skladali su Mariaberta Blašković i Ognjen Jovanović, režiseri su Luka Juričić i Franjo Tončinić, a simpatične kostime kreirala je Desanka Janković. Svi su glumci bili vrlo simpatični na sceni, uz Franju Tončinića, kojemu takve uloge vrlo dobro leže (kao Frulaš), nadahnutog Teodora Tianija (gradonačelnik), sve boljeg Uga Koranija koji je Jadre Coto, Pino je uvjerljiv Lino Brozić, a iz predstave u predstavu je sve uvjerljivija Linda Kliman tumači Foškicu. Tu je i nadahnuta Nataša Mandić, a u raznim alternacijama glume i Sheri Sabor te Ivona Bulešić.

Spomenimo i članove Dramskog studija Teatra Naranča, a to su Manuel Črnja, Maura Paić, Jan Stojanović, Lea Šimunović, Luka Rudan, Lukas Legović, Marlena Celija, Veronika Karlović, Mia Sokolić, Ena Pliško, Natali Milovan, Boris Tramfić te još i David Deutsch, Mara Matošević, Nora Sekulić, Gea Gallo, Brigita Žufić i Lana Pliško. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter