"Prorezi" Đanija Celije u "Zlatnom Ajngelu"

Đani Celija i Darko Sačića na otvaranju izložbe u Varaždinu
Đani Celija i Darko Sačića na otvaranju izložbe u Varaždinu

Samostalna izložba "Prorezi" pulskog umjetničkog fotografa Đanija Celije otvorena je do 7. svibnja u Galeriji "Zlatni Ajngel" u Varaždinu. Celija se u poznatoj galeriji Darka Sačića predstavlja svojim crno-bijelim fotografijama velikih formata, na kojima dominiraju ženski aktovi, a za ovu je prigodu izložio 13 radova.

Promišljanje klasične fotografije

Celijini "Prorezi" su iznimno hvaljena izložba koju je do sada vidjela pulska publika u Muzeju suvremene umjetnosti Istre te u Galeriji Cvajner. Izložba je gostovala i u Rovinju u CVU Batana, u Gradskoj Galeriji Labin, u galeriji "Mazuth" u Zagrebu, a radovi iz te Celijine serije bili su predstavljani i na skupnim izložbama u Muzeju Mimara i Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu te u MSUI-u.

- Baveći se niz godina ženskim aktom kao primarnom i ekskluzivnom temom svog umjetničkog fotografskog opusa, Celija nam poklanja estetski užitak koji proizlazi iz već pomalo zaboravljenog promišljanja klasične fotografije. U autorovom ciklusu "Prorezi" također se radi o osobnom umjetničkom eksperimentu u kojem se Đani digitalnom tehnologijom pokušava približiti postulatima analogne fotografije. To se posebno odnosi na korištenje svijetla, koje Celija ne koristi za uobičajenu, analognoj fotografiji svojstvenu igru svijetla i sjene, već mu služi kao sredstvo pomoću kojeg će protagonistima svojih kompozicija pridodati

pokret čime postiže sugestivnog svojstvenu istinskim majstorima fotografije, ističe povjesničar umjetnosti Mladen Lučić u predgovoru kataloga koji prati izložbu. On naglašava i da "snimajući ženska tijela preko prozirne folije Celija ih specifičnim refleksima svijetla vješto gura u drugi plan, ispod površine koja zbog specifičnosti svijetla ostaje pomalo nedokučivom, a time i mističnom."

Krik suvremenog čovjeka

- Prorez u foliji kroz koji se prolama dio tijela, najčešće ekstremiteta poput ruku ili nogu, vapaj je napaćenog tijela i traženje izlaza iz vakumske zatočenosti. Metaforički gledano, to je krik suvremenog čovjeka koji zna da živi zarobljen u svijetu korporacijskog medijskog diktata, supermarketa i računalne ovisnosti. Ali on je i svjestan da još uvijek postoji izlaz, mali prorez kroz koji može pobjeći i graditi drugačiju budućnost koja može, ali nužno i ne mora zazivati prošlost, ističe uz ostalo Lučić.

Đani Celija, kojem je ovo drugo gostovanje u galeriji "Zlatni Ajngel", rođen je u Puli 1977. godine. Fotografijom se počinje baviti 1990. godine, a 1998. je diplomirao na ISFAV-u "Istituto Superiore D`arti Visive " u Padovi. Secijalizira se u still - life i industrijskoj fotografiji. Do sada je imao 19 samostalnih izložbi te je izlagao skupno u Italiji, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Mađarskoj. Član je ULUPU-a i HDLU-a Istre, a živi i stvara u Puli. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter