"Ples" telaca uz Thoreauov "Walden"


S ostavljenim širokim prostorom za tumačenje umjetničkog čina, uz puno dobrih emocija i, za gradsku čeljad, rjeđe doživljavan bliski kontakt s domaćim životinjama, član kultne umjetničke skupine Šikuti Machine Darko Pekica sinoć je uz pomoć svojih suradnika traktorom iz štale u središte Savičente dovezao dva krasna telca blizanaca, mužjaka i ženku, koji su potom pušteni da 20-ak minuta veselo poskakuju nemalim prostorom lože.

Pojedine laike, zabrinute zbog mogućeg stresa, Pekica je razuvjeravao riječima da telci, upravo suprotno, pucaju od sreće.

Istodobno, za njihova "plesa" publika je s razglasa slušala iščitani dio iz klasika američkog književnika, pjesnika i filozofa prirode Henryja Davida Thoreaua  "Walden".

Objavljeno 1854. godine, to djelo detaljno opisuje Thoreauova iskustva tijekom dvije godine u kolibi koju je sam sagradio usred šume u blizini jezera Walden Pond u Massachusettsu, želeći se izolirati od društva kako bi ga mogao objektivnije shvatiti, ostvariti jednostavan život i samodostatnost, pokazujući koliko civilizacija raskida bitnu i živu vezu između čovjeka i prirode.

Thoreau je poznat i kao autor ogleda "Građanski neposluh" koji će kasnije postati nadahnuće za nenasilne pobunjenike 20. stoljeća.

Performans "Telci" prvi je ovogodišnji projekt Šikuti Machinea; detaljno ga je fotoaparatom snimio član Šikuta Andi Benčić, a kamerom Marko Racan, uz upute još jednog člana Šikuta Elvisa Lenića, nastavljajući njegovati izričaj zasnovan na prirodi i kulturi istarskog sela te ukazivanju umjetničke i civilizacijske vrijednosti ruralne kulture.

Na kraju je, tradicionalno, uslijedio obilna i iznimno ukusna zakuska te druženje publike u kojoj su bili istaknuti ljudi iz svijeta umjetnosti. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter