"Piova kuća" predstavljena i u vinkuranskoj čitaonici


Predstavljanje knjige "Piova kuća" Kunfini zmed zidi i duše, nakon premijerne predstave u Premanturi koncem 2011. godine, održano je u općinskoj čitaonici Vinkuran. Vrlo zanimljiva i osebujna knjiga, svojevrsni roman o povijesti svojih predaka, iz pera rođene Pomerke Marije Družeta zavrjeđuje da dođe do šireg kruga mještana.

S tom motivacijom vinkuranska udruga za kulturu Vinkuran art organizirala je ponovno predstavljanje knjige za mještane općine. Uz zanimljiv razgovor sa spisateljicom i pjesnikinjom Marijom Družetom, kojega je vodio novinar i urednik Davor Šišović, posjetitelji su mogli upoznati spisateljicu i njezine motive pri nastanku ovog dokumentarističkog romana. Uz to Marija je vrlo ugodnim glasom, i u današnje vrijeme rijetko prisutnim dijalektom, pročitala zanimljive ulomke iz knjige te ponešto od svoje autorske poezije, po kojoj je Marija poznata i široj publici te je za nju osvajala i nagrade.

Za glazbeni dio pobrinule su se koncertom gošće iz Pule, flautistica Nataša Dragun i violinistica Nataša Goranović Ranković koje čine duo NaNa, a posjetitelji su mogli i pogledati popratnu izložbu crno-bijelih fotografija Marija Rosande. Knjiga "Piova kuća" (Kunfini zmed zidi i duše) osvaja i živi na čitavom nizu znanstvenih razina. Poetski i prozni zapisi autorice i njene majke Valerije istodobno su ključevi intimnih doživljaja, ali i zapisi iznimno bitni za etnografiju, povijest i dijalektologiju. Knjiga je tiskana 2011. godine u izdanju Općine Medulin u nakladi od tisuću primjeraka, ima 286 stranica, grafički ju je opremio i uredio Mario Rosanda, a autorica je ujedno i urednica knjige. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter