"Noir" Eugena Varzića u galeriji Alvona

Vinko Šaina i Eugen Varzić na otvorenju izložbe u Alvoni
Vinko Šaina i Eugen Varzić na otvorenju izložbe u Alvoni

U galeriji Alvona otvorena je samostalna izložba porečkog slikara Eugena Varzića. Za Varzićevo premijerno predstavljanje u Labinu izabran je njegov najnoviji ciklus akrilika na platnu pod nazivom "Noir".

Vinicije Lupis, autor teksta kataloga koji prati ovu izložbu, videovezom se obratio publici na otvorenju čestitajući autoru i domaćinima izložbe. U osvrtu uz izložbu ističe da nas Varzić iznova iznenađuje likovnim opusom, energijom i lakoćom stvaranja imaginarnog svijeta u kojemu se miješaju san i java, a u ovom ciklusu ispovjednim tonom niže poznate likove svijeta koji ga okružuju, od djetinjstva do ikona suvremenog života.

Lupis ističe da umjetnik Varzić novim likovnim ciklusom silazi u podzemlje svoje duše, koje je, poput svetog Augustina, povijest njegova života, lutanja, druženja i prijateljstava. Za melankoliju koju osjećamo u novome slikarevu ciklusu on će reći da je rezultat kritike društva, ispitivanja tradicijskih vrijednosti, samoga sebe i traženja čvrstog oslonca.

Mistični i fantastični nadrealizam Varzićeva slikarstva, poseban u svojoj iskrenosti, nepoznat je na suvremenoj hrvatskoj sceni te Vinicije Lupis ističe da je to slikar rijetko prepoznate snage na suvremenoj hrvatskoj sceni, kao i da će ciklus "Moji snovi i ispovijesti (Confessiones)" svojim mističnim nadrealizmom zasigurno ostaviti traga na hrvatskome novom valu figuralnog slikarstva.

"Politička angažiranost, socijalna svijest, kritika društva izrečene su nadrealističkim likovnim jezikom, u ruhu naoko realističnoga slikarstva, ali obavijenoga fantastikom mistike", ističe Vinicije Lupis te zaključuje osvrt konstatacijom da je "izvornost, potvrđena životnim iskustvom i iskrenim pristupom svojem pozivu, umjetnika Varzića transformirala u orbitu uglednih figuralnih slikara šireg okruženja Istre, u kojoj živi i stvara u sigurnoj obiteljskoj luci, noseći u svojoj nutrini valove Panonskog mora".

Eugen Varzić izlagao je na više desetaka samostalnih i više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoj rad više puta je nagrađivan. Njegov neizbrisiv trag u umjetnosti postignut je i uvrštenjem u Leksikon moderne i suvremene umjetnosti, u izdanju galerije "Alba" iz Ferrare, kao i u leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte.

Njegovi radovi nalaze se u mnogim javnim i sakralnim prostorima kao i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, a dio je i stalnog postava Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Vodio je brojne likovne projekte te surađivao u njihovim programima.

Publika koja je pratila otvorenje ove zanimljive izložbe imala je zadovoljstvo poslušati nastup labinske indie rock grupe The Orange Strips, koji su sve nagradili nadahnutim izvedbama svoje autorske glazbe s nosača zvuka Deadlines i Follow LP. Izložba se može razgledati do 7. kolovoza. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter