"Nerealistične" ilustracije slavonske bajke


Slikovnicu "Mladoženja jež", koja je četrnaesta u nizu slikovnica nastalih na temelju đakovačkih narodnih bajki koje je zapisala dr. Milena Paratović tridesetih godina prošloga stoljeća, književno je obradio Mirko Ćurić, a ilustracije za bajku uradili su kolažnom tehnikom i crtežom pulsko-milanski umjetnici, otac i sin Gualtiero Mocenni i Simone Beck Mocenni.

- Nije bilo lako napraviti ilustracije za ovu slikovnicu zbog specifičnog likovnog jezika. Prvu verziju smo odbacili jer nismo bili zadovoljni, odnosno nije odražavala pravu narav ove bajke. U bajci je sve moguće i sve je dozvoljeno, pa su moguće i ovakve naše "nerealistične" ilustracije, ali zapravo na pravi način pričaju ovu priču u kojoj je glavni lik jež. Osobe u bajci nemaju lica, osim kralja, jer se njemu ipak malo više treba dozvoliti: nisu glavni ni baka, ni djed, niti lugar ili vojnik s kopljem. Važan je on: jež. Kada se na kraju definitivno pretvara u čovjeka, tada ni on više nema lice, jer više nije važan", rekli su otac i sin Mocenni.

Sve su njihove ilustracije mješavina crteža i kolaža, za što su upotrijebili hrpu novina i njihovih kataloga.

Prethodne su knjige ilustrirali također sve redom vrsni umjetnici, poput Voje Radoičića, Siniše Simona, Manuele Vladić Maštruko i drugih. Jedinstveni je to projekt Mirka Ćurića i Grada Đakova koji obogaćuju izvornim ilustracijama hrvatski i strani akademski likovni umjetnici.

Bajka, kako je zapisano i u pogovoru, ima snažna lokalna, slavonska obilježja, a "ponajviše je to motiv žirovanja svinja u hrastovoj šumi: jež nije samo mladoženja već i vješt čordaš koji u šumi žiruje crne svinje - garače".

Simone Beck Mocenni rođen je u Milanu 1970. godine. Bavi se slikarstvom, kiparstvom, prozom i poezijom.

Gualtiero Mocenni, kipar, slikar i grafičar rođen je u Puli 1935. godine, a 1956. godine preselio se u Italiju. Nakon boravka u više gradova, nastanjuje se u Milanu. Izlagao je na preko stotinu samostalnih izložbi, doslovce na svim kontinentima i sudjelovao je na više od pedeset međunarodnih kiparskih simpozija. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter