(Ne)poznati aspekti kajkavske poezije


Vrlo zanimljiva, poučna i studiozna je knjiga dr. Božice Pažur naslovljena "Kulturno animalistički aspekti suvremenog kajkavskog pjesništva". Dr. Božica Pažur važna je za istarsku kulturnu scenu zbog niza razloga, učestali je sudionik književnih priredbi kultura u doticaju, Pulskih dana eseja, a zajedno s pulsko-labinskim književnikom Danielom Načinovićem autorica je pjesničke zbirke "Manutekstura" u izdanju biblioteke Kaj & Ča pri Kajkavskom spravišču. Uz to, urednica je časopisa "Kaj" gdje učestalo objavljuju i surađuju istarski autori.

Kajkavski pjesnički bestijarij

Tema ove knjige na više od 200 stranica su raznoliki kulturološki aspekti životinjstva kao književne činjenice, i to na primjeru suvremenoga hrvatskoga kajkavskoga pjesništva od pedesetih godina prošloga stoljeća nadalje.

Autorica ističe da kao što su životinje prešućeni dio povijesti čovječanstva, tako je i suvremena kajkavska poetska postmoderna skoro nevidljivi korpus suvremene hrvatske književnosti. Navodi da je kajkavski pjesnički bestijarij u mnogolikim funkcijama ideje i filozofije smrti. Najčešći su u tom pjesništvu animalistični simbolski protagonisti konji, a potom ptice i psi.

Metodologijskim sažimanjem kao i tekstualnom analizom reprezentativnih, antologijskih, panoramskih i drugih predložaka od 900 radova suvremenog kajkavskog pjesništva iz predmetnog razdoblja, izlučena je i propisana panorama kajkavskog književnog životinjstva kajkavskih pjesama 37 autora.

Uz to, autorica je vrednovala i brojne kritičke tekstove i osvrte vezano uz tu temu, a donosi i pregled nepredrasudne jezične terminologije i stavova, pretežito s obzirom na kajkavsku književnu postmodernu.

Razmotreno je i suvremeno kajkavsko pjesništvo, u odnosu na razdoblja i poetike, a autorica donosi i malu antologiju suvremene kajkavske animalistike. Bavi se i sukladnosti razdoblja i poetike suvremenog kajkavskog pjesništva, književnopovijesnim okvirom te recitativnim pjesništvom, kao i razinama urbanog, odnosno naglašenim antinaturalizmom.

Općelingvistički i semiotički nacrtak

Navodi se i nabrajanje, spominjanje životinjstva u leksemskim animalističnim zabilježbama, a tu su i reminiscencije djetinjstva i zavičajnosti, kao i usmenoknjiževne, umjetničke referencije. Dr. Pažur se pozabavila i semantičko-simbolskim naznakama interpretativnog okvira prema pojedinim životinjama, gdje pas postaje pes, cucek, kujsa, a konj kojn, cujzek ili kobila.

Dodatak knjizi je i teorijski općelingvistički i semiotički nacrtak uz kajkavski poetski animalizam.

Pažur je objavila tri knjige kajkavske poezije, a autorica je stotinjak različitih eseja, studija, ponajviše s područja kajkavskog govora. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter