"Nakupine crnog" Tee Bičić u zagrebačkoj Galeriji Kopjar

'Nakupine crnog' u Galeriji Kopjar
'Nakupine crnog' u Galeriji Kopjar

U zagrebačkoj Galeriji Kopjar u Gundulićevoj 11 pred mnogobrojnom publikom otvorena je izložba "Nakupine crnog" labinske likovne umjetnice Tee Bičić. U prigodi svog prvog samostalnog predstavljanja u Zagrebu, umjetnica je u Galeriji Kopljar predstavila cjelokupni ciklus iz kojeg je prije nekoliko tjedana u pulskom Studiju Galerije Poola izložila tek nekoliko radova. "Nakupine crnog" donose platna većih formata slikana u kombiniranoj tehnici i nekoliko desetaka minijaturnih radova u tehnici akrila i ugljena na papiru reduciranih na izražaj samo crnim tonom.

Sažetak slikarskih iskustava

"Posljednji Teini radovi naslovljeni 'Nakupine crnog' logički su sažetak njezinih dosadašnjih slikarskih iskustava. Usprkos teškom naslovu ovi radovi odišu, barem načinom izvedbe, izvjesnom lakoćom i neposrednošću. Više nego slike to su crteži, ili bolje rečeno sliko-crteži, satkani od velikih ploha, na podlogu papira nanijetih neposredno, vješto i precizno. Ponegdje naslućujemo asocijativnost na vanjski svijet, no češće nas uvode u polje čiste apstrakcije. Siluetni, do krajnje granice reducirani ovo su zreli radovi autorice koja, usprkos promjenjivoj prirodi svijeta koji nas okružuje, ostaje vjerna svom umjetničkom svjetonazoru", kaže u predgovoru izložbi Robert Pauletta.

Impresivna biografija autorice

Tea Bičić rođena je 1979. godine, živi i radi u Labinu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn. Diplomirala je slikarstvo na Accademiji di Belle Arti u Veneciji, u klasi prof. Paola Tessarija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Umjetničke organizacije Robot, Pula i jedna je od osnivača Galerije Poola u Puli. Osim autorskog predstavljanja, sudjelovala je u radu na nekim od prvih projekata kulturnog turizma u Hrvatskoj (Labin Art Republika, Interaktivni Muzej Bunari u Šibeniku). Od 2007. do 2012. radila je kao tajnica Multimedijalnog centra u Puli, od čega nepune dvije godine kao v.d. predsjednica udruge i programska voditeljica MMC-a Luka.

Članica je vijeća za vizualne umjetnosti Istarske županije. Radi kao koordinatorica programa Gradske galerije Labin i suradnica za likovnu djelatnost u Pučkom otvorenom učilištu Labin. Do sada je izlagala na više od 30 samostalnih i na više od sto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama.

Izložba se može razgledati do 10. listopada. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter