"Metoda za brak": Zbuni, posvađaj, pomiri

Iz predstave "Metoda za brak"
Iz predstave "Metoda za brak"

Kako se brak može spasiti koristeći jednu nekonvencionalnu metodu pokazala je sinoć komedija "Metoda za brak" izvedena na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula te je privukla veliki broj publike. Predstava je nastala u produkciji Hit teatra a u njoj su nastupili Zlatan Zuhrić Zuhra, Petra Težak i Matea Elezović koja je ujedno i producentica, a režirala je Iva Srnec.

Bračni par Mikić nalazi se u krizi zbog nepremostivih razlika, počevši od toga što žena za muža misli da je bezosjećajan dok on za sebe misli da je preveliki emotivac. On sebe vidi kao bengalskog tigra, a ona ga drži za običnog konja. Ona voli rhythm and blues, a on "suze stare majke". Tako konfrontirani dolaze kod bračne savjetnice atraktivnog izgleda i stupnjem samouvjerenosti koji bi mogao probiti vrh prosječnog termometra. Ona uopće ne dovodi u pitanje da može spasiti njihov brak, no umjesto da se počnu zbližavati, dvoje supružnika se sve više udaljavaju, pritom nižući dosjetke i prolazeći kroz razne peripetije koliko im dozvoljava prilično minimalistički teatarski prostor. Tu su da naprave komediju i to rade. Kako njihova terapija odmiče, u početku samouvjerena savjetnica počinje gubiti živce i na kraju im saspe u lice da jednostavno nisu jedno za drugo. No, upravo tada se dvoje supružnika ujedine i shvate da imaju puno toga zajedničkog. To je, kako će se pokazati u samom završetku, upravo ono na što je ciljala lukava terapeutkinja.

- Zbuni, posvađaj, pomiri - to je moja metoda za brak, trijumfalno će se obratiti publici.

Ima u "Metodi za brak" nekih jedva primjetnih ali još uvijek upotrebljivih prastarih štosova a između lijepe, naoko koketne savjetnice i muža koji misli da je tigar ipak se na kraju dogodi ništa. Važno da se publika zabavila, a jest. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter