"Memoboxom" Etnografski muzej obilježio 50 godišnjicu

Performans "Preuređenje" izveden je na otvorenju izložbe Memobox
Performans "Preuređenje" izveden je na otvorenju izložbe Memobox

- Ako želimo sačuvati "memoriju", moramo je negdje spremiti, i zato je ova izložba koncipirana u kutijama - rekla je na otvorenju izložbe "Memobox", posvećene pedesetoj obljetnici utemeljenja Etnografskog muzeja Istre, ravnateljica ove ustanove Lidija Nikočević. Izložba međutim ne govori samo o povijesti muzeja kao ustanove, već i o zanimanju etnologa, o tome što radi ovaj muzej, kako surađuje sa zajednicom, pa i o tome što želi raditi u budućnosti.

Riječima ravnateljice Nikočević: "Želimo još više otvoriti naš muzej zainteresiranim zajednicama i svima koji zajedno s nama žele interpretirati kulturu".

Pola stoljeća prošlo je otkako je 1962. godine u pazinskom Kaštelu počeo s radom Etnografski muzej Istre, a nešto prije, 1955. godine, prethodnik mu je bio Narodni muzej. Suodnos Pazina i ovog Muzeja i na izložbi je detaljno obrađen, a prigodom otvorenja pazinski je gradonačelnik Renato Krulčić ustvrdio: "Etnografski muzej Istre u Pazinu je doma, suradnja nam je odlična, bit će još i bolja, i ako bi nas se pitalo kakav muzej želimo, odgovor bi bio: upravo ovakav, muzej koji prati prošlost a gleda u budućnost i koji je okrenut svojim sugrađanima".

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica je pak pohvalio Muzej i njegove djelatnike, čestitao na istog dana dodijeljenoj nagradi "Istriana" koju je EMI zajedno s drugim istarskim muzejima dobio za zajedničku izložbu "Ki sit ki lačan", i poželio da se u 2013. godini, napokon otvori dugo pripremani stalni postav Etnografskog muzeja Istre.

Neposredno prije protokolarnog otvorenja izložbe "Memobox" izveden je performans nazvan "Preuređenje" u kojemu su David Belas, Josip Pino Ivančić i Ivana Nataša Turković simbolično prikazali proces mitologiziranja i ikoniziranja materijalnih predmeta iz svakodnevice, kojima se svjesno ili nesvjesno uloga mijenja ovisno o stavu njihova vlasnika i njegove želje da tim predmetima oplemeni ili naprosto popuni životni prostor. Tim je performansom simpatično parafrazirana djelatnost Etnografskog muzeja Istre, ili dojam koji o tome što zapravo "radi" jedan muzej može steći sugrađanin površnim poznavanjem rada etnologa, ili samo rezultata njihova rada. Upravo zato EMI toliko naglašava potrebu suradnje i interakcije sa zajednicom, na koju ovom izložbom vrlo otvoreno i poziva.

U realizaciji izložbe sudjelovali su svi kustosi Etnografskog muzeja Istre, a njen vizualni identitet djelo je studija Manasteriotti i Marić (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter