"Kvaka 22" u Pulskoj filmskoj tvornici


Književno-filmske Bijele večeri u Klubu Pulske filmske tvornice s Borisom Vincekom donose večeras u 20 sati adaptaciju kultnog antiratnog satiričnog romana "Kvaka 22" Josepha Hellera u režiji Mikea Nicholsa iz 1970. godine. Ulaz je besplatan.

"Kvaka 22" je možda najpoznatiji američki antiratni roman koji uživa kultni status. Radnja je smještena na talijanskom otoku Pianosa s kojeg polijeću američki bombarderi. Glavni lik je kapetan Yossarian koji je trenutno u bolnici zbog nečega poput žutice. To što se ne radi o pravoj žutici najviše muči njegove doktore koji ga drže pod kontrolom u nadi da će potpuno oboljeti i tako postati "sposoban" za liječenje. Yossarian je odlučio ostatak rata provesti u bolnici jer je zaključio da ga "oni" žele ubiti.

Tko su to "oni" – njemački vojnici koji pucaju u njegov avion dok po njima baca bombe ili zapovjednik koji konstantno povećava broj letova koje piloti moraju obaviti prije otpusta - Yossarianu je sasvim svejedno. On smatra da samo luđaci žele letjeti u borbenim misijama, ali ubrzo shvaća da postoji jedna kvaka… U filmu se pojavljuju poznati glumci kao što su Anthony Perkins, Martin Sheen, Jon Voight i Orson Welles, dok je glavnu ulogu kapetana Yossariana odigrao Alan Arkin. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter